Több szoptatással kevesebb lenne a cukorbeteg

Vágólapra másolva!
A szoptatás évente gyerekek százainak az életét menthetné meg, emellett több milliárd dolláros anyagi kiadástól óvna az Egyesült Államokban - állítják kutatók. Az anyatejes táplálás emellett elősegíti számos betegség és fertőzés elkerülését is.
Vágólapra másolva!

A Pediatrics tudományos folyóirat hétfői számában megjelent tanulmány szerint, ha az amerikai anyák 90 százaléka hat hónapig szoptatná kisgyerekét, az hozzájárulna a betegségek - többek közt a vírusfertőzések, az asztma vagy éppen a gyerekkori leukémia - elkerüléséhez.

A szoptatás előnyeit meglehetősen alábecsülik - vélekedett Melissa Bartick, a Harvard Egyetem orvosi fakultásának szakértője, a tanulmány vezető szerzője. Az anyatej például a vér inzulinszintjére is befolyással lehet, így a szoptatott babáknál ritkábban alakul ki cukorbetegség és elhízás - említette.


Az Egyesült Államokban az anyák 43 százaléka szoptat legalább részben az első hat hónapban, de alig 12 százalék táplálja kisbabáját kizárólag anyatejjel. A nők számára biztosítani kellene a lehetőséget, hogy rögvest a szülés után megkezdhessék a szoptatást - mondta Bartick. Az amerikai újszülötteket ugyanis már a kórházban tápszerrel kezdik etetni.