A gyulladt hasnyálmirigyet jobb fokozatosan kezelni

Vágólapra másolva!
A hasnyálmirigy veszélyes gyulladásakor az orvosok gyakran kimetszik a problémát okozó elhalt szöveteket, egy új tanulmány szerint azonban a minimális sebészeti beavatkozás jobb lehet.
Vágólapra másolva!

Az a holland orvosok által kifejlesztett fokozatosabb megközelítés, amelyben először elvezetik a hasnyálmirigyből a gennyet, és csak szükség esetén távolítják el műtétileg az elhalt szövetrészt, kevesebb szövődményt okoz anélkül, hogy emelné a halálozási kockázatot. Módszerükről a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat szerdán megjelent számában tették közzé tanulmányukat.


Ha a lépcsőzetes technikát általánosan alkalmaznák az Egyesült Államokban, ahol évente körülbelül 233 ezer ember kerül kórházba akut hasnyálmirigy-gyulladással, az éves szinten 185 millió dolláros (36,4 milliárd forintos) megtakarítással járna az egészségügyi kiadásokban - véli Hjalmar van Santvoort kutatásvezető, az utrechti egyetemi orvosi központ munkatársa.


Alkoholtól, epekövességtől károsodik a hasnyálmirigy


Az inzulint és más, emésztést segítő kémiai anyagokat termelő hasnyálmirigy nagy mennyiségű alkohol fogyasztásától, epekövességtől és más tényezők miatt gyulladhat be. Az esetek 20 százalékában a gyulladás annyira súlyos, hogy szövetelhalást (nekrotizálódást) okoz, és nagy a halálozás kockázata.


Az azonnali műtéti szöveteltávolítás hátránya a kutatók szerint egyebek közt az, hogy növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Annak megállapítása sem egyszerű, hogy hol végződik az elhalt szövet és hol kezdődik az ép, márpedig az ép szövetbe való bemetszés súlyos vérzést válthat ki - közölte Van Santvoort.


A tanulmányban 88 önkéntesnél alkalmazták a fokozatos megközelítést, aminek eredményeként a szövődmények aránya 40 százalék volt a hagyományos, egylépcsős műtétnél tapasztalt 69 százalékos arányhoz képest. Diabétesz csupán a műtött páciensek 16 százalékánál fejlődött ki a "gyengédebb" módszernél, míg a hagyományos műtéteknél ez az arány 38 százalék.