Magyarországon 3 millióan lehetnek érintettek a cukorbetegségben

Vágólapra másolva!
Van mód a cukorbetegség terjedésének visszaszorítására Magyarországon - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémián ma megrendezett sajtótájékoztatóján, amelyen a november 14-i Diabétesz Világnapja alkalmából ismertették a Changing Diabetes Fórum ajánlásait. Ezek érezhető változás elérését tűzik célul a hazai cukorbeteg-ellátás, szűrés és megelőzés területén.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a cukorbetegséget: 2007-ben 246 millióan szenvedtek diabéteszben, 2025-re számuk elérheti a 380 milliót. Világszerte mindenütt nyilvánvalóvá vált, hogy a cukorbetegség visszaszorításához társadalmi összefogásra és nemzeti szintű lépésekre van szükség.

2003-ban indult az Egyesült Államokból Changing Diabetes (Megváltoztatni a diabéteszt) jelszóval az a nemzetközi kezdeményezés, amely célul tűzte ki, hogy segítsen a kedvezőtlen folyamatok visszaszorításában, s hozzájáruljon a gondozás minőségének javításához. A kezdeményezésbe eddig harminc ország kapcsolódott be, köztük 2008-ban Magyarország is.

Vándorfi Győző főorvos, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja kiemelte, hogy a hazai statisztikákban is megmutatkozik a cukorbetegség növekvő problémája: a diabétesz jelenlegi előfordulása 7,6 százalék és minden ismert betegre legalább még egy nem diagnosztizált diabéteszes jut.
A következő 15 évben az 5 évnél fiatalabb diabéteszes gyerekek száma várhatóan megduplázódik, a 15 évnél fiatalabbaké pedig 70 százalékkal nő.

A főorvos kitért arra, hogy a cukorbetegségben szenvedőknél megnő az olyan súlyos szövődmények kockázata is, mint a szívinfarktus, a stroke (agyi érkatasztrófa), a veseelégtelenség, a vakság, vagy a lábakon kialakuló fekély, s ez utóbbi akár végtag-amputációhoz is vezethet.
"Minden negyedik végtag-amputáción átesett beteg, minden 5. szívinfarktusos, s minden 6. végstádiumban lévő veseelégtelenségben szenvedő páciens cukorbeteg" - mondta Vándorfi Győző. A főorvos rámutatott: a gyógyszeres terápiára szoruló cukorbetegek kezelésének költsége eléri az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kiadásainak 13 százalékát, s meghaladja a GDP 0,65 százalékát.

Winkler Gábor professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke elmondta, a cukorbetegséget megelőző állapotnál - amikor a szénhidrát-anyagcserében már kimutatható a kóros elváltozás - körülbelül annyian tarthatnak Magyarországon, mint a felismert és még nem diagnosztizált diabéteszesek együttvéve.

"A tízmilliós Magyarországon összesen 3 milliónyi érintett lehet, ez óriási szám. Össztársadalmi összefogásra van szükség" - hangsúlyozta a professzor. A feladatokat sorolva, elmondta, hogy a cukorbetegség megelőzése kerüljön be a népegészségügyi programba, s alapvető fontosságú, hogy a diabétesz problémájának kezelése egészségpolitikai prioritás legyen. Szükség van egységes diabétesz regiszter kiépítésére, s fontos a cukorbetegség korai szűrése, a szűrések állami finanszírozása.