Kétséges: Szükséges-e tájékoztatni a betegeket a petefészekrák kiújulásáról?

Vágólapra másolva!
Meglepő eredményekről számoltak be a petefészekrák kezelésével kapcsolatos kutatások. Azoknál a nőknél, akiknél a rák kiújulása után nem azonnal, hanem csak később kezdték meg a kemoterápiás kezelést, javult a gyógyulás aránya.
Vágólapra másolva!

Anne Harrison, a 45 éves tánctanár, amikor két éve megtudta, hogy petefészek rákja van, úgy érezte, számára eljött a világ vége. "Nagyon féltem és szinte sokkot kaptam. Nem tudtam elhinni, hogy az élet ezután is normális kerékvágásban mehet tovább" - mesélte. Így hát amikor 8 hónap után, a vérvizsgálatból kiderült, hogy a rák kiújult, érthető lett volna, ha újabb kemoterápiás kezeléseknek vetette volna magát alá. De Anne semmit sem tett. Nem arról volt szó, hogy lemondott volna az életről, egyszerűen csak nem érezte magát betegnek, és ami még meglepőbb, az orvosa is egyetértett a döntésével. "Akkoriban nagyon jól éreztem magam. Értelmetlennek tűnt újra kemoterápiára járnom, hiszen attól borzalmasan éreztem volna magam" - tette hozzá.


Ezek után Anne elutazott a férjével nyaralni, amit az orvosa szintén támogatott. Két hónappal később azonban ismét rosszul érezte magát, és újra elkezdték a kezelést. Meglepő módon az eredmények igazolták azt a döntést, hogy késleltette a kemoterápiát: újra meggyógyult. A Lancet tanulmánya szerint a betegek esélyei semmivel sem jobbak, ha a rák visszatértét követően azonnal elkezdik a kezelést, mintha csak a tünetek érzékelése után kezdenék meg.


A petefészekrákból felgyógyult betegek háromhavonta vérvételre járnak, amiből kimutatható egy fehérje, a CA 125 szintje, ami ha emelkedik, a rák kiújulását jelzi. A kísérlet során az esetek felében azonnal megkezdték a kezelést, míg a többieknél csak a tünetek, a hasi fájdalom, puffadás megjelenése után.


Meglepő módon a második csoport várható élettartama 25,7 helyett 27,1 hónapra növekedett. "Az eredmények látszólag értelmetlenek" - mondta Gordon Rustin, a Mount Vernon kórház igazgatója, a kutatás vezetője. "Logikusan azt gondolnánk, hogy a rákos diagnózis után a normális reakció az lenne, hogy beteg azonnal a kezelést választja. Pedig a visszatérő petefészekrák esetében jobb megvárni, mire a tünetek ismét megjelennek. A kiújult rák ugyanis ellenállóbban reagál a korábbi adag kemoterápiára, de idővel újra érzékenyebbé válik a kezelésre. Ráadásul volt, hogy egy betegnél öt év is eltelt a vérvizsgálat pozitív eredménye és a tünetek észlelése között."


A kutatókban emiatt felmerült a kérdés, hogy feltétlenül tájékoztatni kellene-e a betegeket a rák kiújulásáról, hiszen a kezelés megkezdéséig jó közérzettel és életminőségben élhetnének. Természetesen ez etikai kérdéseket is felvetne, és tény, hogy a betegnek joga van döntenie a kezeléséről. Erről Pamela Williams, az 52 éves, három gyermekes anya is így gondolkodik. Ő bizony az azonnali kezelést választaná.


"A tünetek sokkal később jelentkeznek, és akkorra már hatalmasra duzzad a hasam, mintha terhes lennék. Borzalmas érzés, senkinek nem kívánom" - fűzte hozzá. Az Ovacome, a petefészekrák támogató hálózat is üdvözli ugyan az eredményt, de fenntartásokkal kezeli.