Egy egész falu megsemmisítését tervezik Törökországban - mindenki rákos

Vágólapra másolva!
A török Tuzkoy falut már csak "rákos faluként" emlegetik, mivel a halálesetek felét egy ritka rákos megbetegedés, a mesothelioma okozza, ráadásul  világviszonylatban ez az átlagos arány 600-880-szorosát jelenti.
Vágólapra másolva!

Tuzkoy eddig a fantasztikus sziklás képződményeiről volt híres, most azonban a világ figyelme a faluban történt különös rákos esetekre irányul. A kis török település környezete ugyanis tele van egy rendkívül veszélyes vulkáni kőzettel, az erionite-tel, amiből a falusiak többnyire a háziakat és az utakat is építették. Az Egészségügyi Világszervezet, Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége szerint ez a kőzet a rákkeltő anyagok legveszélyesebb, 1-es csoportjába tartozik.


A lakók és a kutatók szerint valószínűleg a kőzet törmelékes szálló porát folyamatosan belélegezve betegedhettek meg, ezért a hatóságok a teljes falut ki akarják telepíteni másfél kilométerrel távolabb. 2004-ben, mikor mindez kiderült, a falut veszélyes zónának nyilvánították, és 250 családot már átköltöztettek. A további 2350 lakost azonban csak akkor tudják kitelepíteni, ha már az új lakások is elkészülnek, amit 2011-re terveznek - írja a business.maktoob.com weboldal.


Nincs több hely a temetőkben


A faluban a halálesetek 48 százalékát a mesothelioma okozza, ami a negyede a törökországi éves 40-60 ilyen új rákos megbetegedésnek. Az átlagon felüli elhalálozások miatt már a falu két temetője megtelt, ezért most egy harmadikat kell nyitniuk. A település egyes részei a több mint 1000 üres ház és az elhagyott utcák miatt már úgy néznek ki, mint egy szellemváros. Néhány házban csak állatokat tartanak vagy teljesen üresen áll. A helyiek már csak a csodában reménykednek.


A kormány keresi a megoldást


Izzettin Baris kutatóprofessor szerint az erionite számtalan helyen megtalálható a világon beleértve az amerikai Nevada államát is. "Viszont ezeken a helyeken többnyire mélyen a földfelszín alatt vannak ezek a kőzetek, és a lakosok sem szoktak házakat építeni belőlük" - tette hozzá professor. A falutól 22 kilométerre van a legközelebbi, turisták által is kedvelt vulkáni látványosság, de ott például ilyen veszélyektől nem kell tartani.


A kormány a továbbra is vizsgálja, hogyan lehetne minimálisra csökkenteni a veszélyt, és a Parlament egy bizottságot is létrehozott a probléma megoldására. A végleges kitelepítés után a legjobb megoldásnak a falu eltemetését tartják, vagyis 1-1,2 méteres földdel és növényzettel borítják majd be.