Depresszió fenyegeti a mellrákkal küzdő nők partnereit

Vágólapra másolva!
A mellrákos nők párjai 40 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba depresszióval vagy szorongással - állítja egy dán tanulmány.
Vágólapra másolva!

Azt azonban az új tanulmány sem tudja bizonyítani, hogy a nők megbetegedése-e a közvetlen okozója a férfiak növekvő pszichológiai problémáinak.


A Pszicho-onkológiai és Palliativ Ellátás Kutatási Központ vezetője, Holly G. Prigerson szerint az eredmények figyelemreméltóak, mivel "nagyon drámai módon ábrázolták, hogy mennyire sebezhetőek a férfiak amikor kedvesük betegségével vagy közelgő halálukkal szembesülnek."


A tanulmány kutatói 20 538 dán nemzetiségű férfit kerstek fel 1994 és 2006 között, akiknek barátnőjük, élettársuk vagy feleségük mellrákban szenvedett. A dán és japán kutatók által készített tanulmány eredményei a Cancer folyóirat internetes kiadásában olvashatók.


A mellrák súlyosbodásával a depresszió kialakulásának kockázata is nőtt. A partnerüket elvesztett férfiak 3,6 százalékkal hajlamosabbak voltak a kórházba kerülésre, mint azok, akiknek partnere túlélte a mellrákot és nem újult ki nála a betegség.


"Ezeken a férfiakon talán túl nagy volt a nyomás az állandó gondoskodás és a kedves elvesztésétől való félelem miatt. Szenvednek a számukra legkedvesebb személy elvesztésének fájdalmától és szembenéznek a mindennapjaikban bekövetkező változásokkal, hogy állandó, megszokott partnerük már nincs többé" - mondta el Wendy G. Lichenthal pszichológus.


Prigerson elmondta, hogy más tényező is szerepet játszhat: az érzelmi "járvány", mely egy személy érzelmeinek kiterjedése egy számukra fontos másik személyre. "A mellrákkal küzdő feleség depresszióra hajlamos és talán ez az, ami átterjed a férjére is."


Lichenthal hangsúlyozta a tanulmány jelentőségét, mivel a családközpontú gondoskodást helyezi a középpontba - véleménye szerint a betegek partnereire is figyelniük kellene az orvosoknak. "Ez különösen fontos, mivel a partnerek vannak kitéve a legnagyobb depressziós veszélynek, miközben más felelősségek is terhelik őket. Ezért fontos tudatában lenni a férfiak körében megnövekedett depressziónak."