Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az ölben tartott laptop akár még rákot is okozhat

Vágólapra másolva!
Az ölben tartott laptop a combon lévő bőr maradandó elszíneződéséhez vezethet, sőt egyes esetekben rákot is okozhat - figyelmeztetnek az orvosok.
Vágólapra másolva!

A számítógép által generált hő csaláncsípésszerű kiütéseket okozhat, amit "pirított bőr szindrómának neveznek". Ez nem egy új jelenség, hiszen nagyanyáink is szenvedtek tőle, amikor a kályha mellett ülve horgoltak még a központi fűtést megelőző időkben. A laptop-generáció most visszahozza ezt mindennapjainkba.


Egy 12 éves fiúnak szivacs mintájú elszíneződés keletkezett a bal combján, mivel hónapokon keresztül napi néhány órát játszott számítógépén. "Észrevette, hogy a gép a bal oldalán felmelegedett, de ennek ellenére nem változtatott a pozícióján" - írják svéd kutatók a Pediatrics orvosi folyóiratban.


Egy másik esetben egy amerikai joghallgató lábán bukkantak fel márvány mintázatú elszíneződések. Orvosai egész addig tanácstalanok voltak, amíg ki nem derült, hogy napi hat órában használja az ölében laptopját. Gépe hőmérséklete elérte az 52 celsius fokot. Amikor bőrét mikroszkóp alatt vizsgálták, úgy nézett ki, mintha sokáig erős napnak lett volna kitéve. Bár ez az elváltozás általában veszélytelen, maradandó bőrelváltozást okozhat. Nagyon ritkán olyan károsodást okoz, ami rákhoz vezet - állítja a két svéd orvos, Andreas Arnold és Peter Itin.


A "pirított bőr szindróma" jelentkezhet pékeknél, kovácsoknál, és bárki másnál is, akinek munkája azzal jár, hogy hőnek van kitéve.


A nagy számítógép gyártók, mint az Apple, a HP és a Dell használati utasítójukban figyelmeztetnek arra, hogy a felhasználók ne helyezzék az ölükbe gépeiket hosszabb időre az égési veszélyek miatt. A gyerekek bőre még érzékenyebb a hőre, így rájuk ez fokozottan igaz. Ennek ellenére nincs ok az aggodalomra Dr. Bav Shergill bőrgyógyász szerint: "Általában gyorsan eltűnnek az elváltozások anélkül, hogy nyomuk maradna."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről