3 ráktípus, ami a fiatal nőket veszélyezteti

Vágólapra másolva!
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, aminek hatására évről évre egyre több nő ismeri fel a szűrések fontosságát. Azonban a fiatal nőket nem csak a mellrák veszélyezteti. Aggasztó statisztikát mutat három másik rosszindulatú daganat előfordulásának növekvő aránya is, amiknek a korai felismerése szintén döntő fontosságú lehet.
Vágólapra másolva!

Melanoma (bőrrák)

Az American Cancer Society adatai szerint 1992 óta a fiatal nők esetében 3 százalékkal nőtt a melanoma kialakulásának aránya,.
Figyelmeztető jelek lehetnek a bőrön bármiféle méret, szín vagy formabeli változások, vagy ha esetleg új bőrkinövést tapasztalunk. Ha a tünetek pár nap után is fennállnak, lehetséges, hogy melanomáról van szó, ezért fontos bőrgyógyászhoz fordulni.


Pajzsmirigyrák


Négyből három esetben nőknél fordul elő. Sőt, 1990 óta a leggyorsabban növekvő statisztikát a pajzsmirigyrák mutatja, ami azért is döbbenetes, mivel alig hallunk róla. A jó hír viszont az, hogy ha időben felfedezik, ez az egyik legjobban gyógyítható daganatos megbetegedés. Leggyakoribb tünetek: a duzzadt nyirokcsomók a nyakban, nyelési - légzési nehézségek, nyaki fájdalmak, rekedtség.


Veserák


1975 óta a veserák is egyre nagyobb számban fordul elő. Ráadásul a korai szakaszban sajnos nehezen felismerhető, mivel általában kevés tünettel jár. Később viszont a betegség előrehaladtával előfordulhat véres vizelet, fájdalom vagy csomó a has alsó részében. Kísérő tünet lehet még a láz, fáradékonyság, fogyás és a lábak ödémás duzzanata is. Az első számú kockázati tényező a veserák esetében a dohányzás.