Varázsgombával lehet javítani a rákbetegek életminőségén

Vágólapra másolva!
Egy új amerikai tanulmány szerint a hallucinogén hatású varázsgomba biztonságos módon képes javítani az előrehaladott rákbetegségben szenvedők életminőségét. A psilocybint tartalmazó gombával végzett egyetlen kezelés is képes javítani a hangulatot és csökkenteni a szorongást akár hat hónapra is.
Vágólapra másolva!

A psilocybin a legtöbb országban illegálisnak számít. A vegyület megváltoztatja az agyműködést, ennek hatására például élénkebb színeket láthatunk, illetve vizuális hallucinációk léphetnek fel.


"Egy olyan betegcsoportot vizsgálunk, akik gyakran nem reagálnak a hagyományos kezelésre" - mondta el Charles Grob, a Los Angeles-i LA BioMed Kutatóintézet professzora. "A psilocybinnel történt kezelés után a páciensek és családtagjaik arról számoltak be, hogy a szer csökkentette a szorongást. Az eredmények azt mutatják, hogy a psilocybin biztonságosan adagolható, de további vizsgálatokra van szükség a hallucinogének jótékony hatásának meghatározására."


A vizsgálatban 12, 36-58 év közötti önkéntes vett részt. A tanulmány azokra az 1950-60-as években tett felfedezésekre épül, melyek szerint a hallucinogén szerek segíthetnek az előrehaladott stádiumban lévő rákbetegeken - csökkenthetik a szorongást és a fájdalomcsillapítás szükségességének mértékét. A korai kutatások azonban abbamaradtak, amikor az 1970-es években betiltották a hallucinogének, például az LSD fogyasztását.


"A kísérleteket politikai és kulturális nyomásra kellett abbahagyni a hetvenes években" - folytatta Grob. "Csak szigorú állami felügyelet mellett kezdhettük el őket újra, így mutathatjuk csak be, hogy a szernek nagy jövője van a szorongás és más pszichiátriai tünetek enyhítésében."


Valamennyi résztvevő előrehaladott stádiumú rákbetegségben szenvedett és szorongással küzdött. Néhány hét különbséggel két alkalommal kaptak 0,2 mg/testtömegkilogrammnyi psilocybint, illetve placebót, sem a kutatók, sem a betegek nem tudták a kezeléskor, ki milyen szert kapott. Az önkénteseknek azt javasolták, a kezelés után néhány órán át maradjanak ágyban, viseljenek szemellenzőt és hallgassanak zenét. A hat hónapos nyomonkövetési idő során standard szűrővizsgálati módszerekkel értékelték ki a szorongás és depresszió szintjét.


"A kezelések során nem tapasztaltunk veszélyes élettani vagy pszichológiai reakciót, sem pedig pszichológiai mellékhatást" - írták a szerzők az Archives of General Psychiatry folyóiratban megjelent cikkben. "Valamennyi résztvevő jól tolerálta a kezelést, senkinél nem lépett fel szorongás vagy más rossz hatás. Egy, illetve három hónap elteltével csökkent a szorongás, a depresszió tünetei pedig a kezelés utáni második héttől kezdve folyamatosan javultak, a hatodik hónap végén pedig jelentős javulást tapasztaltunk."