A gazdagok nagyobb eséllyel élik túl a rákot

Vágólapra másolva!
A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a gazdagabb területeken élő rákbetegek túlélési esélye sokkal jobb, mint a szegényebb környékekről származó betegeké.
Vágólapra másolva!

Angliában egy bármilyen rákbetegséggel diagnosztizált betegnek átlagosan 65 százalék az esélye arra, hogy legalább 12 hónapig életben maradjon. Egy évtizede ez az esély még csak 62 százalék volt. A brit országos statisztikai hivatal adatai azonban jelentős eltérést mutatnak a gazdagok és a szegények között: a gazdagabb területeken élők túlélési esélye majdnem 25 százalékkal magasabb.


A tanulmány eredményei szerint a nyugat-londoni Hammersmith és Fulham városnegyedekben a legmagasabb (70,3 százalék) a túlélési arány, míg Kelet-London egyik legszegényebb körzetében, Newhamben az arány mindössze 56,3 százalék.


A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a szegények nem használják ki a korai szűrést és kezeléseket, mert a társadalombiztosítás "megfélemlíti őket". Karol Sikora, az Imperial College, London kutatója úgy véli, a gazdagok és a középosztályba tartozók sokkal jobban kihasználják az egészségbiztosítást. A szegényeket azonban nem látják szívesen a rendelőkben és a kórházakban, ezért nem is próbálják kijárni a korai szűrést és kezelést. Ha egy gazdagabb embernek azt mondják, hogy hat hónapot kell várnia egy szűrővizsgálatra, nem nyugszik bele, és intézkedik. Ezen kívül a tehetősebbek jobban tisztában vannak azzal, amit a társadalombiztosítás ajánl a lakosságnak. A nők nagyobb eséllyel mennek el az emlőrákszűrésre, a férfiak pedig prosztatarák-szűrésre, így rákbetegségüket hamarabb kimutatják, és könnyebben kezelik. A társadalombiztosítás szolgáltatásai ingyenesek, de a gazdagok jobban tudják, hogyan lehet maximálisan kihasználni ezeket.


A kutatók úgy vélik, az eredmények középpontba állítanak olyan területeket is, különösen Észak-Angliában, ahol a szegénység miatt a lakosság állandóan elmarad az országos átlagtól. Ezt az észak-dél eltérést, és a szegényebb térségek kedvezőtlenebb adatait részben a késői rákdiagnózis magyarázhatja, ami még inkább hangsúlyozza az életeket mentő korai diagnózis és kezelés jelentőségét.