Vágólapra másolva!
A daganatos halálozások egyharmada megelőzhető lenne, ha megfelelően táplálkoznánk.
Vágólapra másolva!

Összeállításunk második részében olyan gyümölcsöket, magokat és fűszereket sorolunk fel, amelyek hatékonyan képesek megelőzni a daganatok kialakulását, illetve gátolni a rákos sejtek burjánzását.

A legjobb rákmegelőző ételek - I. rész >>


Füge

A fügében található benzaldehid hatékonyan csökkenti a tumorok méretét. A gyümölcs A- és C-vitamin, továbbá kalcium-, magnézium- és káliumtartalma elnyomja az étvágyat és segít a fogyásban. Laboratóriumi körülmények között a fügelé a baktériumok ellen is hatásos.


Grapefruit

Más citrusfélékhez hasonlóan a grapefruit is monoterpéneket tartalmaz, amelyek kisöprik a szervezetből a rákkeltő anyagokat, emellett C-vitaminban, béta-karotinban és folsavban is gazdag.


Szőlő

A piros szőlőben olyan bioflavonoidok találhatók, amelyek megelőzik a rákot. Meg kell még említenünk a resveratrolt is, amely a tumornövekedés enzimjeit gátolják, valamint az ellagic savat is, amely ugyancsak hasonló hatással bír.


Narancs és citrom

A bennük található limonén serkenti a daganatokat elpusztító immunsejtek működését, és lebontja a rákkeltő vegyületeket.


Papaja

A papaja igen gazdag antioxidáns hatású C-vitaminban, továbbá csökkenti az ételekben található rákkeltő nitrózaminok felszívódását. A folsavtartalma révén pedig mérsékli a méhnyak elváltozásainak, valamint az egyes daganatok kockázatát.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

Málna

Rengeteg vitamin, ásványi anyag és antioxidáns hatású antocianin található benne, amelyek védenek a rák ellen. Laboratóriumi kísérletek szerint jelentősen csökkenti a nyelőcső- és a vastagbélrák előfordulását.


Fokhagyma

A diallil-szulfidok serkentik az immunrendszert és lebontják a rákkeltő vegyületeket, továbbá meggátolják azok sejtekbe történő bejutását. Ezentúl lassítják a daganatok növekedését, valamint serkentik a méreganyagok lebontását a májban. Más hagymafélékhez hasonlóan a fokhagyma csökkenti a gyomor- és vastagbélrák esélyét, a fokhagymából készült étrendkiegészítőkről ezt azonban nem sikerült bizonyítani. A vizsgálatok szerint a fokhagyma elpusztítja a gyomorban élő Helicobacter pylori baktériumot, amely gyomorrákot okozhat.


Rozmaring

Segíti a méregtelenítő enzimek működését, állatkísérletekben a benne található carnosol gátolta az emlő- és bőrdaganatok növekedését.


Kurkuma

A gyömbérfélék családjának tagja: gátolja a ciklooxigenáz-2 (COX-2) enzimet, amelynek magas a szintje gyulladás és daganatok esetén, főleg vékony- és vastagbélráknál.


Lenmag

A lenmagban található lignánok antioxidáns hatásúak, míg az omega-3 zsírsavak védenek a vastagbélrák és a szívbetegség ellen.


Diófélék

Olyan antioxidánsokat tartalmaznak, mint a quercetin és a campferol, amelyek gátolják a tumornövekedést. Egyes diófélék szelénben is gazdagok, ez a prosztatarák ellen hat. Sokan azonban allergiásak a diófélékre, ők szeléntartalmú étrend-kiegészítőket szedhetnek.