Vérvizsgálat mutathatja ki az emlőrákot

Vágólapra másolva!
Az emlőrák korai jeleit a mellben kialakult szokatlan csomók kitapintásával, vagy 50 és 70 év közötti nők esetében rutin szűrővizsgálattal lehet csak kimutatni.
Vágólapra másolva!

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint azonban ez hamarosan megváltozhat. Egy újfajta vérvizsgálat, amely a tünetek jelentkezése előtt több mint egy évvel kimutatja a rákot, drámai mértékben javíthatja a túlélés arányát. A vizsgálat úgy működik, hogy egy olyan fehérje mennyiségét figyeli, melynek szintje köztudottan megemelkedik, amikor daganat kezd kialakulni a szervezetben.


A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Intézet kutatói bebizonyították, hogy az epidermális növekedési faktor receptor nevű fehérje már 17 hónappal az előtt kimutatható, hogy egy nőt emlőrákkal diagnosztizálnának. A 400 vizsgált nő közül azokat, akik az epidermális növekedési faktor receptor legmagasabb szintjével rendelkeztek, háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták emlőrákkal a későbbiekben.


Az eredmények áttörést jelenthetnek a biomarkerek, vagyis olyan előjelzők felkutatásában, amelyek már az előtt elárulják a daganat jelenlétét, hogy a beteg vagy az orvos észrevehetné, hogy valami nincs rendben. A kutatást vezető Dr. Christopher Li elmondta, hogy egyelőre túl korai lenne a biomarker vizsgálatot önmagában alkalmazni a rák diagnosztizálásában, de amennyiben a további kísérletek megerősítik eredményeiket, egy összetett szűrővizsgálat részeként fel lehet majd használni.