Új módszer a proszatarák felismerésére

Vágólapra másolva!
Egy új vizeletteszt segítségével az orvosok hatékonyabban kiszűrhetik a prosztatarákot, mint a jelenleg használatos vérvizsgálattal vagy kizárólag a végbélen át történő vizsgálattal - jelentették be amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A teszt a vizsgált esetek körülbelül felében eredményesen szűrte ki a prosztatarákot abnormális PSA-szint (prosztataspecifikus antigén) vagy pozitív tapintási lelet esetén, a fals pozitív esetek aránya körülbelül 20 százalék volt. "Ez tulajdonképpen nagyon jó eredmény" - mondta el Dr. David Crawford, a University of Colorado School of Medicine kutatója, a vizsgálat társvezetője.


A prosztatarák diagnózisa őrjítő feladat lehet az orvosok számára. A prosztata egy dió alakú mirigy, amely az ondótermelésben vesz részt, azonban nehezen megközelíthető. A végbélen át ujjal történő vizsgálattal megállapítható, ha a prosztata megnagyobbodik, ennek oka lehet az öregedés vagy daganat is. A PSA magasabb vérszintje egyaránt jelezhet jóindulatú megnagyobbodást és rosszindulatú daganatot, sőt még gyulladást is. A biopszia nehézkes és fájdalmas eljárás, továbbá előfordulhat, hogy a szövetmintát teljes egészében az egészséges részből veszik.


A prosztata daganatai általában lassan növekednek. Egy tavaly közzétett vizsgálat szerint csak az Egyesült Államokban több mint egymillió férfit kezelnek feleslegesen prosztatarákkal, amelyek valószínűleg sohasem okoztak volna halált.


Az új vizsgálati módszer a PCA3-nak nevezett genetikai anyagra specifikus, ez egy RNS-szál, funkcióját egyelőre nem ismerjük, azonban prosztatarákban nagy mennyiségben van jelen. A prosztata gyengéd masszírozásának hatására a PCA3 felszabadul és a vizeletből kimutatható.


Crawford és munkatársai mintegy 1900 férfinál tesztelték az új módszert, mindegyiküknél magas volt a PSA szintje és/vagy kóros az ujjal történő vizsgálat eredménye. Valamennyiüknél biopsziára készültek. "Az eredmények utalnak a daganat agresszivitására" - magyarázta Crawford az MSNBC tévécsatornának. "Tumormentes férfiaknál a PCA3 értéke 20-25, rákmegelőző állapotnál 38-40, rosszindulatú daganat esetén pedig 50-55."


A teszt pontossága körülbelül 78 százalék, ez azt jelenti, hogy az így diagnosztizált férfiak 78 százalékának volt valóban rákja. Ez az arány a PSA esetében mindössze 21 százalék, közölték a kutatók az Amerikai Urológusok Szövetéségnek éves gyűlésén San Franciscóban. "Ha a PCA3 szint kóros, vagyis 35 feletti, 80 százalék az esély a rosszindulatú daganatra" - mondta Crawford.


A vizsgálat szenzitivitása 49 százalék, vagyis a daganatok 49 százalékát találta meg. Ez sokkal rosszabb, mint a PSA-é, mivel az 87 százalékos szenzitivitású, azonban a két vizsgálat együtt alkalmazva képes arra, hogy kiszűrje, mely esetekben felesleges a műtét vagy sugárkezelés. A vizsgálatban részt vett 1946 férfi közül 42 százaléknál volt jelen prosztatarák. A tesztet 2006-ban engedélyezték Európában, azonban az Egyesült Államokban erre még nem került sor.