Tajvanon a kapirgáló tyúkok tojásai hemzsegnek a rákkeltő anyagoktól

Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint Tajvanon közel hatszor annyi rákkeltő dioxint tartalmaznak a szabadon tartott tyúkok tojásai, mint ketreces társaiké.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy a kapirgáló tyúkok több szennyező anyagot szednek fel környezetükből, mint az ipari körülmények között tartottak.


A tajvani Cseng Kung Nemzeti Egyetem környezeti és munkahelyi egészségügyi tanszékének kutatói Pao-cse Liao (Pao-Chi Liao) vezetésével két, Tajvanon igen elterjedt dioxin típus, a PCDD és a PCDF jelenlétét vizsgálták tojásokban. Tajvan igen sűrűn lakott és erősen iparosodott, ezenkívül sok szemétégető is kibocsát dioxint.


A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a szabadon tartott tajvani tyúkok tojásaiban átlagosan 5,7-szer több dioxin található, mint a ketrecesekében. A hagyományosan tartott tyúkoktól származó tojások 17 százalékában a dioxinszint meghaladta az Európai Unió előírásait is.


A dioxinok a zsírszövetben halmozódnak fel, és igazoltan rákkeltő hatásúak. Egyes szakértők szerint az immunrendszerre és a nemi fejlődésre gyakorolt hatásuk még ennél is veszélyesebb.