Kalcium
Tudományosan bizonyított, hogy a kalcium véd a vastagbélrákkal szemben, továbbá rendkívül fontos a csontok és fogak egészsége, továbbá a véralvadás és a sejtek anyagcseréje szempontjából. Kiváló kalciumforrást jelentenek a diófélék és a magvak, a sárgarépalé, a sötétzöld színű zöldségek, a lazac és a szardínia.
Jód
A jód megtalálható az olyan tengeri növényekben, mint a barna és vörös algák, továbbá a tengeri sókészítményekben. Megvéd a mellráktól és szükséges az egészséges szövetek növekedéséhez és regenerációjához.
Magnézium
A magnézium általános védő hatású a rákkal szemben, fenntartja a vér pH-egyensúlyát és segíti a DNS és RNS képződését. A károsodott genetikai anyag hatására daganat alakulhat ki, azonban a magnézium segít kijavítani a hibákat. Megtalálható számos élelmiszerben, többek között a diófélékben, a halakban, a barna rizsben, a teljes kiőrlésű gabonában és a zöld színű zöldségekben.
Szelén
A szelén részt vesz a glutation előállításában, ez az enzim pedig szükséges a méregtelenítő folyamatokhoz. A méreganyagok felszaporodása daganatokhoz vezethet, így ha elősegítjük a méregtelenítő folyamatokat, csökkenthetjük a rák kockázatát. A vizsgálatok igazolták a magas szelénszint és az alacsonyabb daganatos kockázat közötti összefüggést.
Cink
A cink hatékonyan véd a prosztatarák ellen, emellett szükséges az egészséges DNS és RNS képzéséhez és az immunrendszer egészséges működéséhez is, amely kulcsfontosságú a daganatos sejtek elpusztításában. Megtalálható a tökmagban, napraforgómagban, a tenger gyümölcseiben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a szójababban és a hagymában.