Leukémia kezelésére is használható az őssejt átültetés

Vágólapra másolva!
A leukémiában szenvedő felnőtt betegeknek ugyanolyan hatékony a köldökzsinórvér-bankból származó őssejtek átültetése, mintha felnőtt donorból származó őssejteket kapnának.
Vágólapra másolva!

A Lancet Oncology szakfolyóiratban megjelent tanulmány készítői, Dr. Mary Eapen és munkatársai a Wisconsin Orvostudományi Egyetemen úgy vélik, hogy a köldökzsinórvér-őssejtek transzplantációja járható utat jelent olyan leukémiás felnőtt betegek esetében, akiknek sürgősen pótolni kell a kemoterápia illetve a sugárkezelés következtében elpusztult sejtjeit, de nem találnak megfelelő donort számukra.

"Ha a leukémia-mentes túlélés kimenetelét nézzük, ami annak valószínűségét jelenti, hogy a beteg a betegség nélkül él tovább, ugyanolyan az esély akkor, ha egy felnőtt donorból származó sejtet vagy ha köldökzsinórvér-őssejtet ültetünk át" - nyilatkozták a kutatók. Eapen azt is hozzátette, hogy a köldökzsinórvér még abban az esetben is beválik, ha nem olyan tökéletesen illik a recipienshez, azaz a befogadó szervezethez. Az összes fehér felnőtt páciens mindössze fele esetében találnak megfelelő donort, és ez az arány az afro-amerikai és az ázsiai betegeknél még rosszabb.

A köldökzsinórvér-őssejtek esetében azonban nem ez a helyzet. A kutatók szerint a szervezet toleránsabb a méhlepény vérében lévő sejtekkel szemben, még akkor is, ha azok nem olyan tökéletesen megfelelők a recipiensnek.

Eapen munkatársaival 216 transzplantációs központ adatait vizsgálta világszerte. 165 olyan tizenhat éven felüli, akut leukémiás, köldökzsinórvér-őssejtet kapott beteg eredményeit hasonlították össze 888 olyan felnőttével, akik idegen őssejt transzplantáción, valamint 472 olyan felnőttével, akik idegen csontvelő-átültetésen estek át. Két év múlva mindegyik csoportban egyforma valószínűséget mutattak ki a leukémia-mentes túlélésre, a graft forrásától függetlenül.

A köldökzsinórvér felhasználásával végzett transzplantációk többségét nyilvános köldökzsinórvér-bankokból szerzik be, amelyeknek a szülők adományozzák a csecsemőjük köldökzsinórjából kinyert vért. Ezek a minták szigorú vizsgálatokon esnek át, amelyekkel garantálják a sejtek biztonságosságát és megfelelő tárolását. A magán köldökzsinórvér-bankok jellemzően olyan köldökzsinórvér mintákat raktároznak, amelyeket családtagoknak szánnak személyes felhasználásra.