Az arab konyha fűszere segíthet a rák elleni harcban

Vágólapra másolva!
A kurkuma egyik alkotóelemével, a kurkuminnal előkezelt petefészekrák-sejtek érzékenyebben reagálnak a kemoterápiára és a sugárkezelésre - állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Sanford Kutatóintézet és a Dél-Dakota Egyetem munkatársai megfigyelték, hogy a kísérletek során a nagyon kicsi, 100 nanométernél kisebb átmérőjű részecskék segítségével még jobb hatást lehet elérni.


"A daganatok elleni terápia hatékonyságának javítására és a mérgező hatások mérséklésére jó módszer a növényi vegyületek, például a kurkumin segítségével végzett kezelés" - közölték a kutatók. "A kurkumin azonban rosszul szívódik fel, ez gátat szab a felhasználásának. Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a Nano-CUR-t, hogy növeljük a hozzáférhetőséget és elősegítsük a kurkumin bejutását daganatos sejtekbe."


A kutatók a nanorészecske-rendszert a kezelésnek ellenálló petefészekrák-sejteken tesztelték és elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az előkezelés segítségével csökkenthető a kemoterápiás ciszplatin nevű szer, továbbá a daganat növekedését gátló besugárzás dózisa.


A tudósok úgy vélik, hogy a nanorészecskékkel támogatott kurkuminbevitel tovább javítja az a terápiás lehetőségeket. Reményeik szerint az új módszert állatkísérletekben és a jövőbeni klinikai vizsgálatokban is sikerrel alkalmazható lesz.