Három meglepő kutatási eredmény a mellrákról

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint azok a nők, akik mellrákot követően vállalnak gyermeket, javíthatják túlélési esélyeiket. Ez homlokegyenest ellentmond a korábbi vélekedéseknek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban a barcelonai Európai Mellrák Konferencián három olyan tanulmányt is ismertettek, amely a mellrák és a terhesség kapcsolatát vizsgálta.


A kutatások szerint a produktív korban levő nőknél nagyobb az esélye a mellrák kialakulásának, mint bármelyik más rosszindulatú daganatnak.


A terhesség során antitest képződik az anyában


Az első tanulmány 14 korábbi kísérlet metaanalízise volt, melyek 1970 és 2009 között jelentek meg. 20 000 mellrákos nő adatait tartalmazták, akik között akadtak várandós anyák is. A belga, görög és olasz kutatók felfedezték, hogy azok a nők, akik a mellrák diagnózisát követően teherbe estek, 42 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg, mint azok, akik később nem vállaltak gyereket.


Vajon mi lehet ennek az oka? A szerzők szerint valószínűleg a hormonok. Habár az ösztrogén serkenti a mellrák kialakulását egy bizonyos szint felett, meg is védhet a betegségtől. A terhesség során pedig antitestek képződnek az anya testében, melyek szintén megóvhatják a betegségtől.


"Ez a legnagyobb metaanalízis, mely alátámasztja az állítást, de ez már kiderült főbb intézmények korábbi, kisebb tanulmányaiból" - nyilatkozta Dr. Jay Brooks, a Baton Rouge-i Ochsner Egészségügyi rendszer hematológia/onkológia részlegének elnöke.


A szakemberek elismerték, hogy ez jó hír, de félő azonban, hogy egy átlagos orvos, beleértve a nőgyógyászokat is, továbbra is azt fogják javasolni, hogy ne vállaljanak gyermeket a mellrákon átesett betegek. Ez egyelőre olyanfajta mítosz, amit szinte lehetetlen megrengetni.


Kedvezőtlen, ha szülés után jelentkezik a mellrák


A második tanulmány, mely 3 000 ausztrál mellrákos beteg bevonásával készült, kiderítette, hogy a szülést követő egy éven belül emlőrákkal diagnosztizált nők 50 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint a korosztályuk más tagjai. Ha azonban a mellrák a terhesség alatt derült ki, ugyanannyi esélyük maradt a túlélésre.


Emiatt a szerzők azt feltételezik, hogy a mellrák valószínűleg függ a terhesség időzítésétől, illetve, hogy a szoptatás alatti mellváltozás folyamata elfedheti a tumort egész addig, míg előrehaladott állapotba nem kerül. Ilyen helyzetben a beteg és az orvos lehet, hogy sokkal agresszívabb kezelést választ, jegyezték meg az ausztrál kutatók.


Nem árt a magzatnak a terhesség alatt alkalmazott kemoterápia


A harmadik, német kutatók által végzett tanulmány végül azt találta, hogy a terhesség alatt alkalmazott kemoterápia nem károsítja a fejlődő magzatot, ami azt jelenti, hogy a terhesség alatt mellrákkal diagnosztizált várandós anyáknál alkalmazni lehet a standard rákellenes terápiákat.


"Szerintem senki sem tudja, hogy mennyi idő teljen el a kezelés és a gyermekvállalás között." -reagált a kutatásoi eredményekre a konferencián Leena Hilakivi-Clarke, a washingtoni Gerogetown Lombardi Általános Rákközpont onkológus professzora. "Amennyiben azonban a tumort megfelelően kezelik, és semmi sem növekszik a mellben, akkor a terhesség védő hatású lehet." - tette hozzá a nemzetközileg elismert szaktekintély.