Befolyásolja a nagymama az étrendje, hogy mellrákos lesz-e az unoka

Vágólapra másolva!
A terhesség alatti bőséges zsírfogyasztás a következő generációk egészségére is kihathat, állítják az amerikai Georgetown Egyetem Lombardi Összehasonlító Onkológiai Központjának kutatói.
Vágólapra másolva!

Patkányokon végzett kísérletekből ugyanis kiderült, hogy a zsírban gazdag étrend nemcsak a nőstény utódok esetében növelte meg a mellrák kockázatát, de azok utódaiban, vagyis az unokákban is.


A mechanizmus egyelőre nem ismert


Jelenleg még nem ismert, hogyan öröklődik a kockázat: a kutatók azt feltételezik, hogy még ismeretlen epigenetikai változások következnek be az emlőszövetben, egész pontosan a tejet termelő lebenykékben - ez a számbeli növekedés pedig tovább öröklődhet az utódokra.


Mivel a mellrák valószínűleg ezekből a struktúrákból indul ki, minél több ilyen lebenykével rendelkezik valaki, annál nagyobb a mellrák kockázata. "Ezt feltételezzük, azonban még nem tudjuk, hogyan történik mindez" - nyilatkozta az AFP-nek dr. Sonia de Assis, a kutatás vezetője.


Az átörökítés annak ellenére megtörtént, hogy a nagymama patkány 43 százalékos zsírtartalmú étrendje nem tartalmazott több kalóriát, mint a kontroll patkányoké, az utódokat pedig normál étrenden tartották.


Arra is fény derült, hogy a kockázat nemcsak leányágon, de anyáról fiúra, majd annak lányára is öröklődhet.


A vizsgálat eredményi szerint míg sok zsírt fogyasztó patkányok nőstény unokáinál a kockázat 80 százalék volt, a kontrollcsoport állatainál a rizikó csak 50 százalékosnak bizonyult.


Kiegyensúlyozott táplálkozással csökkenthető a kockázat


A kutatás azt is feltárta, hogy a patkányoknak adagolt ösztradiol (a női nemi hormon, az ösztrogén egyik formája) nem növelte meg a mellrák kockázatát az unokákban, ez azt sugallja, hogy a probléma forrása nem a több zsír fogyasztásával kapcsolatos megnövekedett ösztrogéntermelés.


"Az eredmények alapján azt javasoljuk a kismamáknak, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, mivel ezzel befolyásolhatják lányaik és lányunokáik egészségét is" - foglalta össze de Assis, aki az Amerikai Rákkutató Szövetség (AACR) 101. éves gyűlésén számol be az eredményekről Washington DC-ben.