Rákot okozhat egyes gyümölcslevek csomagolása

Vágólapra másolva!
Világszerte több millióan fogyasztanak naponta gyümölcslevet, azonban dán kutatók számos népszerű márkában találtak rákkeltő hatású anyagot. Az antimon nagy mennyiségben akár halált is okozhat.
Vágólapra másolva!

A Koppenhágai Egyetem kutatói gyümölcslevek és gyümölcsitalok vizsgálata során azt találták, hogy egyes márkák akár 2,5-szer annyi antimont is tartalmaznak, mint a biztonságosnak kikiáltott csapvízre vonatkozó uniós előírások. Egyes esetekben az antimon szintje tízszeres volt.


A kutatók úgy vélik, az anyag a gyümölcsleves műanyag palackokból oldódik bele az italokba. Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a palackozott ásványvizek esetében ugyanez volt a helyzet. A tudósok szerint az antimon főként több millió gyermek egészségét veszélyezteti. Az anyag daganatokat, továbbá szív- és tüdőbetegségeket okozhat. Bár a vizsgálatot végző kutatók konkrét márkákat nem neveztek meg, a vegyületek a gyermekek által is fogyasztott legnépszerűbb feketeribizli- és eperlevek és -italok közül 16-ban jelen vannak.


Claus Hansen gyógyszerész doktorandusz, aki részt vett a kutatásban, úgy véli, a gyümölcslevekben található savak felgyorsíthatják az antimon kioldódását. "Bár a vizsgált termékekben mért antimonszint meghaladja az ivóvízre vonatkozó határértéket, azonban élelmiszerekre vonatkozóan nincs ilyen hatáérték, ezért törvénysértés sem történt" - mondta el Hansen. "Abban azonban nem lehetünk biztosak, hogy az antimon ártalmatlan anyag."

"Jó lenne további kutatásokkal megállapítani, mi a biztonságos antimonszint gyümölcslevek esetében" - folytatta a kutató. "Nagyon sok feketeribizli-levet kellene elfogyasztani ahhoz, hogy meghaladjuk az ajánlott maximális dózist, ezért nincsenek határértékek vízre és üdítőkre. Abban azonban nem lehetünk biztosak, hogy az általunk meghatározott magas szint nem káros."


A Brit Királyi Vegyésztársaság hozzátette: "A gyümölcslevek marketingje elsősorban a gyermekekre irányul. Ez a gyerekek itala, ez azt jelenti, hogy ők gyakrabban fogyasztják és nagyobb valószínűséggel vannak veszélynek kitéve."


A kutatásban 42 különböző, Dániában, Skóciában és Görögországban kapható gyümölcslevet vizsgáltak, köztük feketeribizli-, eper-, málna- és meggyitalokat. A mérések szerint az antimon koncentrációja 17-szer magasabb volt, mint korábbi vizsgálatok során.


A Journal of Environmental Monitoring folyóiratban megjelent tanulmány szerint további kutatásokra lenne szükség annak meghatározására, hogy az antimon már a gyártási folyamatok során is jelen volt-e a gyümölcslében. Egy 2006-os német kutatás során kiderült, hogy a vegyület a műanyag palackokból oldódott ki a palackozott ásványvizekbe.


2005-ben a Volvic ásványvíz került az érdeklődés középpontjába, amikor potenciálisan ártalmas vegyületet találtak benne. A gyártój cég vizsgálatot rendelt el az ügyben, miután egy kétgyermekes anyuka erős "égető" ízről panaszkodott. Kiderült, hogy a reklámja szerint vulkáni kőzeten átszűrt vízbe naftalin került, amely nagy dózisban májkárosodást okozhat.


A Brit Üdítőitalgyártók Szövetsége reagálásában megvédte az iparágat. "A gyümölcslevek és gyümölcsitalok biztonságosak" - mondta el egy szóvivőjük. "Az ivóvíz maximális antimontartalmának semmi köze nincs a gyümölcslevekben elfogadható szinthez. Nem ritka, hogy a különböző terméktípusokra különböző szabályozások vonatkoznak."


"A csomagolás biztonságos" - folytatta a szóvivő. "A vizsgálat adatai semmit nem erősítenek meg a csomagolással kapcsolatban, maguk a szerzők is úgy gondolják, hogy további kutatásokra van szükség. Mind a gyümölcslevek tartalmát, mind a csomagolást szigorú szabályok védik a biztonság érdekében."


"A PET-palackok (polietilén-tereftalát) gyártása során alkalmaznak antimon-oxid katalizátorokat, ezek akár napfény hatására is kioldódhatnak, ezért nem csak az számít, hogy mit töltenek a palackba, hanem, hogy azokat hogyan tárolják" - magyarázta kérdésünkre Záray Gyula professzor, az ELTE analitikai kémia tanszékének vezetője, a Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ elnöke. "Ha közvetlen napfény éri a palackokat, abból az úgynevezett ftalátok is kioldódhatnak, ezekről azonban egyelőre nem tudjuk, hogy milyenek a hosszútávú hatásai, főleg, ha valaki 5-10 éven keresztül rendszeresen fogyaszt efféle csomagolású termékeket, ásványvizeket. Azt tanácsolom, ha valaki biztosra akar menni, válassza az üveges kiszerelésű vizeket, gyümölcsleveket."