A Koppenhágai Egyetem kutatói gyümölcslevek és gyümölcsitalok vizsgálata során azt találták, hogy egyes márkák akár 2,5-szer annyi antimont is tartalmaznak, mint a biztonságosnak kikiáltott csapvízre vonatkozó uniós előírások. Egyes esetekben az antimon szintje tízszeres volt.
A kutatók úgy vélik, az anyag a gyümölcsleves műanyag palackokból oldódik bele az italokba. Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a palackozott ásványvizek esetében ugyanez volt a helyzet. A tudósok szerint az antimon főként több millió gyermek egészségét veszélyezteti. Az anyag daganatokat, továbbá szív- és tüdőbetegségeket okozhat. Bár a vizsgálatot végző kutatók konkrét márkákat nem neveztek meg, a vegyületek a gyermekek által is fogyasztott legnépszerűbb feketeribizli- és eperlevek és -italok közül 16-ban jelen vannak.
Claus Hansen gyógyszerész doktorandusz, aki részt vett a kutatásban, úgy véli, a gyümölcslevekben található savak felgyorsíthatják az antimon kioldódását. "Bár a vizsgált termékekben mért antimonszint meghaladja az ivóvízre vonatkozó határértéket, azonban élelmiszerekre vonatkozóan nincs ilyen hatáérték, ezért törvénysértés sem történt" - mondta el Hansen. "Abban azonban nem lehetünk biztosak, hogy az antimon ártalmatlan anyag."
"Jó lenne további kutatásokkal megállapítani, mi a biztonságos antimonszint gyümölcslevek esetében" - folytatta a kutató. "Nagyon sok feketeribizli-levet kellene elfogyasztani ahhoz, hogy meghaladjuk az ajánlott maximális dózist, ezért nincsenek határértékek vízre és üdítőkre. Abban azonban nem lehetünk biztosak, hogy az általunk meghatározott magas szint nem káros."
A Brit Királyi Vegyésztársaság hozzátette: "A gyümölcslevek marketingje elsősorban a gyermekekre irányul. Ez a gyerekek itala, ez azt jelenti, hogy ők gyakrabban fogyasztják és nagyobb valószínűséggel vannak veszélynek kitéve."
A kutatásban 42 különböző, Dániában, Skóciában és Görögországban kapható gyümölcslevet vizsgáltak, köztük feketeribizli-, eper-, málna- és meggyitalokat. A mérések szerint az antimon koncentrációja 17-szer magasabb volt, mint korábbi vizsgálatok során.
A Journal of Environmental Monitoring folyóiratban megjelent tanulmány szerint további kutatásokra lenne szükség annak meghatározására, hogy az antimon már a gyártási folyamatok során is jelen volt-e a gyümölcslében. Egy 2006-os német kutatás során kiderült, hogy a vegyület a műanyag palackokból oldódott ki a palackozott ásványvizekbe.
2005-ben a Volvic ásványvíz került az érdeklődés középpontjába, amikor potenciálisan ártalmas vegyületet találtak benne. A gyártój cég vizsgálatot rendelt el az ügyben, miután egy kétgyermekes anyuka erős "égető" ízről panaszkodott. Kiderült, hogy a reklámja szerint vulkáni kőzeten átszűrt vízbe naftalin került, amely nagy dózisban májkárosodást okozhat.
A Brit Üdítőitalgyártók Szövetsége reagálásában megvédte az iparágat. "A gyümölcslevek és gyümölcsitalok biztonságosak" - mondta el egy szóvivőjük. "Az ivóvíz maximális antimontartalmának semmi köze nincs a gyümölcslevekben elfogadható szinthez. Nem ritka, hogy a különböző terméktípusokra különböző szabályozások vonatkoznak."
"A csomagolás biztonságos" - folytatta a szóvivő. "A vizsgálat adatai semmit nem erősítenek meg a csomagolással kapcsolatban, maguk a szerzők is úgy gondolják, hogy további kutatásokra van szükség. Mind a gyümölcslevek tartalmát, mind a csomagolást szigorú szabályok védik a biztonság érdekében."
"A PET-palackok (polietilén-tereftalát) gyártása során alkalmaznak antimon-oxid katalizátorokat, ezek akár napfény hatására is kioldódhatnak, ezért nem csak az számít, hogy mit töltenek a palackba, hanem, hogy azokat hogyan tárolják" - magyarázta kérdésünkre Záray Gyula professzor, az ELTE analitikai kémia tanszékének vezetője, a Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ elnöke. "Ha közvetlen napfény éri a palackokat, abból az úgynevezett ftalátok is kioldódhatnak, ezekről azonban egyelőre nem tudjuk, hogy milyenek a hosszútávú hatásai, főleg, ha valaki 5-10 éven keresztül rendszeresen fogyaszt efféle csomagolású termékeket, ásványvizeket. Azt tanácsolom, ha valaki biztosra akar menni, válassza az üveges kiszerelésű vizeket, gyümölcsleveket."