Hiába a műtét, a túlsúlyos vastagbélrákosok kilátásai nem kedvezőek

Vágólapra másolva!
Azok a vastagbélrákosok, akik a súlyos betegség mellett még túlsúllyal is küzdenek, nagyobb valószínűséggel esnek sajnos áldozatul a rákos megbetegedésnek, illetve nagyobb eséllyel újul ki esetükben a betegség, mint a normális testsúlyúak esetében - adta hírül a Clinical Cancer Research szaklap.
Vágólapra másolva!

Az eddig is ismert volt, hogy a túlsúly kockázati tényezőt jelent a rákos megbetegedések kialakulásában, az azonban, hogy a túlsúlyos vastagbélrákosok esetében a tumor eltávolítása is rosszabb prognózist eredményez - igencsak meglepte az ezt vizsgáló amerikai Mayo Klinika onkológusait. Kutatásukról a Clinical Cancer Research című szaklapban számoltak be.


Az Egyesült Államokban, nagyjából 150 000 új vastagbélrákos megbetegedést diagnosztizálnak évente, és az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy a túlsúly és az elhízás független kockázati tényezőt jelent a vastagbélrák esetében. Azonban megdöbbentően tájékozatlanok az emberek azzal kapcsolatban, hogy az elhízás kockázati faktor a rákos megbetegedések kialakulásában. A legújabb felmérések szerint csupán az emberek 51 százaléka tud arról, hogy az elhízás és a rákos daganatok kialakulása között kapcsolat létezik. A dohányzásról már 94, a napsugárzásról pedig 87 százalék tudta, hogy rákosodást előidéző hatása van.


A Mayo Klinika kutatói több mint 4300 beteget vizsgáltak meg, akik II., illetve III. stádiumú vastagbélrákkal küzdöttek - a betegek 20 százaléka túlsúlyos is volt. A túlsúly gyengébb túlélési esélyeket tett csupán lehetővé a betegek esetében, sőt, a legnagyobb BMI-vel (testtömegindex) rendelkező férfiaknál a normális testsúlyúakhoz viszonyítva 35 százalékkal magasabb volt az elhalálozás kockázata.


A nők esetében ez az arány kisebb volt, ami egybevág azokkal a korábbi megfigyelésekkel, hogy a túlsúly, nők esetében kevésbé növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.