Csökkenti a vastagbélrák kockázatát a hal fogyasztása

Vágólapra másolva!
A Brit Orvosszövetség (BMA) Gut című szakmai folyóiratában nemrég közzétett egyik tanulmány szerint az egyik omega-3 zsírsav tisztított formája csökkenti a bél jóindulatú kinövéseinek, a polipoknak a számát és méretét azokban az emberekben, akiknél a genetika miatt magasabb a vastagbélrák kockázata.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó omega-3, az eikozapentaénsav vagy EPA vényre kapható gyógyszerként hatékony lehet a familiáris (családi halmozódást mutató) vastagbélpolipok kezelésében, miközben nem kell számolnunk a szív-érrendszeri mellékhatásokkal.


A vizsgálatban 55 olyan páciens vett részt, akiknél magas genetikai kockázat állt fenn a vastagbélpolipok szempontjából. Ezek a polipok rákmegelőző állapotnak számítanak, a daganatok kialakulása esetén pedig gyakran a vastagbél nagyobb szakaszait is el kell távolítani. A résztvevők közül 28-an kapták naponta az EPA tisztított formáját, míg 27-en placebókezelésben részesültek.


Hat hónap elteltével kiderült, hogy a placebót kapottak körében a polipok száma 10 százalékkal emelkedett, azonban az EPA 12 százalékkal csökkentette a kinövések számát. Emellett a kutatók azt is tapasztalták, hogy placebó hatására a polipok mérete 17 százalékkal növekedett, míg az EPA-csoportban legalább 12 százalékkal csökkent.


Az omega-3 zsírsavak a természetben a halak olajában fordulnak elő. Sharon Osbourne legyőzte a vastagbélrákot, míg Farrah Fawcett 2009-ben végbélrákban hunyt el.