Vágólapra másolva!
Egy kedden megjelent tanulmány szerint a B6-vitamin jótékony szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében.
Vágólapra másolva!

A svédországi Környezeti Orvostudományi Intézet kutatói Susanna Larsson vezetésével a piridoxál-foszfátot (PLP), a B6-vitamin legfontosabb aktív koenzimjét vizsgálták.


"A B6-vitamin bevitel és a vér PLP szintje fordított arányban állt a kolorektális rák (vastag- és végbélrák) kockázatával" - áll a tanulmányban.


A B6-vitamin legjobb étrendi forrásai a gabonák, a zöldségek, a baromfihús és a hal, valamint bizonyos gyümölcsök, például a banán és az avokádó.


Az amerikai orvosi társaság folyóiratában (Journal of American Medical Association - JAMA) közzétett tanulmány 13 amerikai, európai és ázsiai kutatást tekintett át, amelyeket 2002 és 2009 között végeztek. A folyóirat szerint az Egyesült Államokban az 50 év felett a férfiak 20, a nők 40 százaléka nem fogyaszt elegendő mennyiségű B6-vitamint.


A kutatók megjegyzik, hogy az átnézett kutatások, tanulmányok bizonyos torzításokat is tartalmazhatnak, mivel a B6-vitamint szedő személyek többnyire egészségesebb életmódot is folytatnak, például ritkábban dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, és többet mozognak. A kis és a nagy dózisú B6-vitamin szedés hatásait összehasonlító vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a magasabb dózis esetén jelentős, 21 százalékos csökkenés mutatható ki a kolorektális rák kockázatában.