Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a feketebors és a curry egyes összetevői gátolják az emlőrákos őssejtek szaporodását.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Michigani Egyetem Rákcentrumának kutatói emlősejtes tenyészeteken a feketebors összetevőjét, a piperint, és a curry fő hatóanyagát, a kurkumint tesztelték. A fűszerek kombinációban alkalmazva csökkentették az őssejtek számát, de nem voltak hatással az egészséges sejtekre.

"Ha gátolni tudjuk az őssejtek növekedését, csökkenteni tudjuk azon sejtek számát, melyekből tumorsejtek alakulhatnak ki" - magyarázta az AFP hírügynökségnek Madhuri Kakarala belgyógyász, a kutatás vezetője. Őssejtekből számos sejttípus alakulhat ki. A rákos őssejtek biztosítják a tumor folyamatos növekedését. Néhány tudós úgy gondolja, hogy a rák gyógyításának elengedhetetlen része az őssejtek elleni kezelés.

A piperin és a kurkumin polifenol típusú vegyületek. A polifenolokról ismert, hogy gyulladásgátló és egyéb védőhatással rendelkeznek. A két vegyület együttes alkalmazása az őssejtek gátlásán keresztül megelőzte a rákos sejtburjánzást anélkül, hogy az egészséges sejtekre toxikus hatást fejtettek volna ki.

A fűszereket a szokásos dózis hússzorosában alkalmazták. Mivel eddig emlőrák szempontjából magas kockázati csoportba tartozó betegeken még nem tesztelték a hatást, ezért a kutatók jelenleg nem javasolják terápiás felhasználását. A továbbiakban a munkacsoport klinikai vizsgálatot tervez, melynek során megállapítanák a kurkumin és a piperin biztonságos dózisát.