Egyre több a házasság Magyarországon

esküvő, házasság, család, szerelem
A kép illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Minden nap Házasság hetének kellene lenni, és nem szabad hagyni, hogy felbomoljanak a házasságok, támogatni kell a párokat, hogy lássák egymás értékeit, és ne a válás mellett döntsenek – mondta a dunavecsei plébános az Origónak a vasárnap kezdődő Házasság hete alkalmából. Bese Gergő atya úgy látja, fontos cél, hogy minden magyar úgy gondolkozzon, hogy a család érték, a gyermek ajándék és a jövőnk záloga; és merjünk akár kettőnél több gyermekben is gondolkodni. A mostani kormányzati elképzelés védi a magyar családokat – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Miért fontos ma, és mit tud nyújtani a házasság intézménye?

Bese Gergő atya az Origo kérdésére elmondta, hogy a társadalom legfontosabb alapegységei, amelyek ma válságukat élik, elszenvedik azt, hogy a társadalom egy része az alapértékek tekintetében kétségeket fogalmaz meg, és igyekszik új irányzatokat, eszméket kitalálni.

A házasságok válságban vannak a fejlett országokban. A legalapvetőbb probléma az, hogy az alapvető értékek kicsúsztak a házasság intézményének talapzata alól, és sokan homokra építkeznek. Bese Gergő atya szerint alapvető értékeken azt kell értenünk, amelyek

a házasság legfontosabb jellemzői: férfi és nő között köttetik, monogám, hűségre alapszik, szabad akaratból meghozott, és legfontosabb célja a gyermek születése.

Ezek a pillérek ma sok házasságból hiányoznak – szögezte le, majd hangsúlyozta:

ma azt, hogy Magyarországon csak férfi és nő köthet katolikus házasságot, kétségbe vonják a globalisták, az új ideológiák. Ezek olyan hamis családképeket reklámoznak, amelyek minden értékkel, ami a házasságra jellemző, szembemennek. Hazug és álságos látszatként mutatják be magukat ezek az ideológiák a társadalomban, főként a különböző világmárkákon és a globális médiaszolgáltatókon keresztül.

Mit jelent ma hűségesnek lenni, és mitől lesz valaki kitartó a házasságában?

Bese Gergő atya szerint ma hűségesnek lenni megfoghatatlan misztikumnak tűnik sokak számára. Feltette a kérdést:

Mit jelent a hűség? Mit jelent kitartónak lenni valamiben? Mit takar az, hogy valamihez ragaszkodunk, és elköteleződünk, igent mondunk rá? Egyetlen példán keresztül jól megvilágítható a kérdés.

A plébános egy gyermeknevelési példát említett: ha a gyermek elmondja a szüleinek, hogy több különböző szakkörre is szeretne járni a tanév során, akkor az a helyes szülői válasz, hogy rendben, viszont ha elkezdi, akkor végig is kell csinálnia.

Ha valami mellett leteszi a voksát a gyermek, nincs olyan, hogy megunta, nem érdekli már, vagy nincs hozzá kedve. A szülő, ha megengedi neki, hogy ne csinálja végig, csak mert már nincs kedve, és beleunt, akkor a gyermek nem fogja megtanulni, hogy a döntéseiért felelősséggel tartozik, és ha elkezd valamit, akkor azt végig is csinálja, bármilyen nehéz is időnként.

Az atya szerint ennek analógiáján a gyermek csak azt tanulja meg, hogy ha nincs kedve valamihez, akkor megtehet bármit: tehát ha nem lesz kedve elmenni a nagymamájához, vagy nem kel fel korán reggel, mert nincs kedve, vagy nem megy ki a friss levegőre, és inkább játszik a számítógépén, csupán, mert nincs kedve, az rendben van. Pedig ez koránt sincs így. Bese Gergő szerint a világ nagyon megváltozott, mert

ami kötelességed, ami mellett te döntöttél, azt végig kell csinálni.

Az atya úgy látja, hogy ha egy gyermek évtizedeken keresztül azt tanulja meg, hogy megúszhatja a felelősségvállalást, mindig ki tud lépni egy számára kényelmetlen helyzetből, akkor a párkapcsolatában vagy házasságában is ezt fogja tenni, tehát az első adandó alkalommal ki fog lépni belőle. Ennek az az oka, hogy soha nem tanították meg nekik, hogy elejétől a végéig végig kell csinálni, amit elkezdett, és lehet, hogy vannak nehézségek, de ez az élet része.

Nem mindegy hogyan nevelkedik egy gyermek 0 és 7 éves kora között.
Nem mindegy, hogyan nevelkedik egy gyermek 0 és 7 éves kora között
Fotó: Shutterstock/Evgeny Atamanenko 

Milyen mintákat másolnak az emberek?

A plébános az Origo kérdésére azt is kifejtette, hogy a gyerekek 0 és 7 éves kor között rögzült mintái később az egész életüket meghatározzák, mert ezek a minták bevésődnek. Ha a gyermek azt látja, hogy sok házasság válással végződik a 7. házassági évforduló előtt, akkor a mozaikcsaládokban felnövő gyermekek nagy része olyan mintát követ majd, ami a csonka családokra jellemző.

Ha már gyermekként ezeket a rossz mintákat látja, akkor viszi tovább a saját életébe, az esetek nagy részében ő is így fog cselekedni, hiszen ezt látta, ezt ismeri.

Miért fontos a szabad akarat egy házasságban?

Bese Gergő atya arról is beszélt, hogy a házassághoz szabad akaratra van szükség. Elmondta, hogy azért kötünk házasságot egy másik emberrel, mert szeretjük őt, vele akarjuk leélni az életünket, nem azért, mert külső nyomásra ezt tartjuk a jó döntésnek. Ennek a késztetésnek belülről kell jönnie, máskülönben a házasság alapjai rengenek meg majd hosszú távon – tette hozzá, majd feltette a kérdéseket:

tényleg szabad akaratból szeretném ezt megtenni? Megmozgatja a szívemet és a lelkemet is a szeretett személy? Ezek fontos kérdések, amelyeket mindenképpen fontos tisztázni. A szabad akarat és érdeknélküliség elengedhetetlen szempontok egy jó házasság hosszú távú működéséhez.

család, gyermek, házasság
A gyermek a legnagyobb áldás.
Fotó: Promobox

A gyermek a legnagyobb ajándék és kincs, amit egy házasságban adni lehet

A gyermekvállalás kapcsán Bese Gergő atya kifejtette, hogy fontos a gyermekáldás elfogadása, hiszen sokan vágnak bele úgy a házasságba, hogy eleve kizárják a gyermekvállalást, tudatosan elutasítják, és mindent megtesznek azért, hogy ne legyen gyermekük. Elmondta, hogy a katolikus egyházban, ha a szülők termékenyek, aktív korúak, és tudnak gyermeket nemzeni, de mégsem akarják ezt vállalni, a házasság érvénytelennek számít.

Ezek a párok elutasítják a legnagyobb ajándékot és kincset, amit egy házasságban adni lehet. Természetesen, ha kiderül az egyik félről, hogy meddő, de nem tudtak róla, az nem számít érvénytelenítő tényezőnek – tette hozzá az atya.

Imádkoznunk kell a jó házasságokért

A plébános hangsúlyozta, hogy bár közeledik a Valentin-nap is, de az egy fogyasztói ünnep, amely a globális fogyasztást éltető társadalmi szervezeteknek és cégeknek fontos, akik relativizálni akarják azokat az ünnepeinket, amelyek élnek, és amelyeknek gyökerei keresztények: karácsony, húsvét, pünkösd, mindenszentek. Ezek helyett akarnak meghonosítani más ünnepeket – tette hozzá. Kiemelte:

a Házasság hetén el kell mondanunk, hogy aggódunk a házasság intézményéért, és imádkoznunk kell a házasságokért. A gyermekeink jó házasságkötéséért. Imádkoznunk kell azért, hogy az unokáink jól nősüljenek, menjenek férjhez.

új szemlélet, család, kormány
Egyre több fiatal szeretne házasodni és családot alapítani.
Fotó: Promobox

A magyar kormány új szemléletet honosított meg

A plébános arról is szólt, hogy a házasságok esetén sokat jelent az, hogy a magyar kormány pozitív példaként mutatja be a család intézményét. Ez sok országban nincs így, és egyre több az abnormalitás a világunkban – szögezte le.

Manapság más a családokhoz való hozzáállás szemben a rendszerváltás körüli időkkel. Ma már egyre többen vágynak nagy családra, értékként tekintenek a gyermekekre, és a fiatalok vágynak a házasságkötésre is. A változás elindult, de évtizedes berögződéseket nehéz megváltoztatni, és a sikerhez hosszú és kitartó munka szükséges, mely során ugyanaz és egy a cél. Hozzáfűzte:

fontos cél, hogy hogy minden magyar úgy gondolkozzon, hogy a család érték, a gyermek ajándék, és a jövőnk záloga; és merjünk akár kettőnél több gyermekben is gondolkodni. A mostani kormányzati elképzelés nem üldözi, hanem védi a magyar családokat.

A gazdag országokban egyre kevesebb gyermek születik

A plébános arról is beszélt, hogy Nyugaton azt mondják, hogy azokban az országokban vállaljanak több gyermeket, ahol adott ehhez a jólét, az anyagi javak, viszont a valóság éppen azt mutatja, hogy ezekben az országokban születik a legkevesebb gyermek. Minél gazdagabb egy ország, annál kevesebb gyermeket vállalnak. A minél inkább fejlődő országokban pedig egyre több gyermek születik meg, tehát éppen a fordítottja igaz az előző példának. Leszögezte:

minden nap Házasság hetének kellene lenni, és nem szabad hagyni, hogy felbomoljanak a házasságok, támogatni kell a párokat, hogy lássák egymás értékeit, és ne a válás mellett döntsenek.

Bese Gergő megemlítette, hogy

a veszély itt van. Mondjuk ki, és ne hazudjunk magunknak: nem tudjuk megállítani azokat a folyamatokat, amelyek Nyugaton is pusztítanak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

a keresztény fundamentumokat elveszítő emberek nagyon fogékonyak a liberális világra. Ne gondoljuk, hogy nincsenek hazánkban olyan fiatal lányok, akik művi meddővé teszik magukat, hogy szabadon élhessenek szexuális életet; vagy azonos neműek nem kötnek házasságot külföldön. És működik egy olyan lobbi is, amely segíti az ő "gyermekszerzésüket".

család, gyerek, nagy család, illusztráció, sok gyerek, boldog család,
Sokat jelent, mire tanítjuk a gyerekeinket.
Fotó: Shutterstock

Bese Gergő atya úgy látja, hogy riogatják a fiatalokat azzal, hogy ne szüljenek gyermeket a globális klímaválság miatt. Ezek aktív témák a családokban, a gyermekek fejében és a házasságokban. Szerinte éppen ezért kell helyes iránymutatásokat adni a fiataloknak, hogy tudjanak jó és helyes döntéseket hozni. Fel kell hívni a figyelmüket a hazug és álságos ideológiákra, mert ezen ideológiák reklámja nem szól a mellékhatásokról.

Ha egy nő elveteti a gyermekét, nem mondják el neki, mi jön utána. Ha már évtizedek után jön rá valaki egy rossz döntésére, azt már nem lehet visszafordítani.

Az idei év Házasság hete mottója: „Állandó megújulásban"

A mottó kapcsán az atya kifejtette, hogy az állandó megújulásra azért van szükség, mert

hajlamosak vagyunk hátradőlni, és elkényelmesedni, beleülni a jóba. Nem elég egyszer kimondani a másiknak, hogy szeretjük.

A minden nap megerősített igen akár imában, de minden esetben szóban, rendkívül fontos. Mondjuk el a párunknak, hogy „köszönöm, hogy vagy"„köszönöm, hogy engem választottál, még ha sokszor nem is viselkedem szépen veled"; „köszönöm, hogy elfogadsz engem, és kibírod mellettem még azt is, ha néha türelmetlen vagyok". Tudjunk bocsánatot kérni, és elmondta azt is, hogy

ezen mondatok mindennapi kimondása elkerülhetetlen, és nélkülözhetetlen abban, hogy a házasságok túl tudjanak jutni, és felül tudjanak kerekedni azokon a nehézségeken, amelyekkel az élet kihívásai szembesítik őket.

És egy dolgot ne felejtsünk: ahhoz, hogy meglássuk a szivárványt az égen, előbb túl kell élnünk a vihart. A megújulás arról szól, hogy a másikkal együtt akarunk túljutni a nehézségeken.

A házasság intézménye kapcsán hozzátette:

ami évszázadok óta működik, azt ne dobjuk ki az ablakon!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK