Új kezelés: elektromos tapasszal a pattanások ellen

Vágólapra másolva!
Egy új high-tech bőrtapasz segítségével gyógyíthatóvá válhat az akne (a pattanás), derült ki egy új kutatásból. A tapasz elektromos kisüléseket hoz létre, így pusztítja el a pattanások képződésében szerepet játszó baktériumokat.
Vágólapra másolva!

Egy kisszámú résztvevővel elvégzett vizsgálat azt mutatta, hogy a pattanások a tapasz segítségével három napon belül eltűntek, emellett a mitesszerek is javultak. Az akne a leggyakoribb bőrbetegség, amely főként a serdülőket érinti. Egyes esetekben a felnőttkorra is átnyúlik, a 25 éve felettiek közül minden huszadik nő és minden századik férfi szenved a tünetektől.


Az akne jellemzően az arcon jelenik meg, de jelentkezhet a háton és a mellkason is. Kiváltó okaként azokat a hormonokat gyanúsítják, amelyek a faggyúmirigyek túlműködését okozzák. A faggyúmirigyek a bőr felszíne közelében találhatók, a szőrtüszők szomszédságában. Feladatuk az, hogy meggátolják a szőrszálak kiszáradását az általuk termelt faggyú segítségével. Az aknéban szenvedőknél azonban a mirigyek túl sok faggyút termelnek. A felesleges faggyú az elhalt bőrsejtekkel együtt eltömíti a pórusokat, így jönnek létre a pattanások.


A hagyományos kezelés részeit képezik például a benzoil-peroxidot tartalmazó krémek, amelyek meggátolják, hogy az elhalt bőrsejtek eltömítsék a pórusokat, emellett baktériumölő hatásúak is, ez utóbbit antibiotikumok segítségével is elérhetjük. A fogamzásgátló tabletta egyensúlyba hozza a hormonszinteket, így ez is hasznos lehet.


A legtöbb terápiás eljárás azonban csak hetek múlva mutat valamilyen eredményt, számos esetben pedig mellékhatásokkal kell számolnunk, például száraz bőrrel, hányingerrel, súlygyarapodással és hangulatingadozással.


Az új terápiás eszköz úgy néz ki, mint egy normál sebtapasz és egyszer használatos. Már egyetlen éjszaka alatt látványos eredményt hoz, mellékhatása pedig nincs. A tapasz egy hálószerű anyagból áll, amelyet speciális molekulákkal impregnáltak. Amikor ezek a molekulák kapcsolatba lépnek a bőr nedvességtartalmával, aprócska elektromos mező jön létre, amely elpusztítja a baktériumokat, továbbá lebontja az elhalt hámsejteket is. A tapaszban szalicilsav is található, ez eltávolítja a pórusokat eltömítő elhalt bőrt, az azelainsav pedig elpusztítja a baktériumokat.


Az izraeli Oplon cég által kifejlesztett tapaszt jelenleg 100 emberen tesztelik, az önkéntesek hat órán át viselik majd egy éjszaka. Az eredmények év végére várhatók, a tapasz két év múlva kerülhet forgalomba. Bár eredetileg egyetlen pattanás kezelésére dolgozták ki, a kutatók most nagyobb méret előállításán fáradoznak, amelyet a páciensek szükségleteik szerint méretre szabhatnak.


"Az akne nagyon nagy terhet jelent az embereknek, különösen a húszas-harmincas éveikben járóknak, akik már sok éve szenvednek és kiterjedt hegesedés alakult ki náluk" - mondta el dr. Bav Shergill, a brit Brighton and Sussex Egyetemi Kórház bőrgyógyász szakorvosa. "Minden olyan fejlesztés üdvözlendő, amely segíthet a pácienseken. A tapasz aktív hatóanyagai, az azelainsav és a benzoil-peroxid már használatosak az akne kezelésében."