Tíz égető kérdés a napozásról

Vágólapra másolva!
Bár a nyár lassan a végéhez közeledik, érdemes áttekinteni, mi az igazság a nap és a napozás körül.
Vágólapra másolva!

Hogyan jön létre a napégés?


Miközben nyugágyunkban heverészünk, a nap ultraibolya sugarai áthatolnak a bőrön és elpusztítják azokat a sejteket, amelyek normál esetben az új bőrt képzik. Az ultraibolya-A (UVA) sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben, de mind az UVA, mind az UVB sugarak okozhatnak napégést.


Miért lesz vörös a leégett bőr?


Ahhoz, hogy a szervezet kijavítsa a károsodást és eltávolítsa az elhalt sejteket, az égett területek véráramlása megnő, ezáltal a bőr vörössé és meleggé válik.


Miért viszket és ég a leégett bőr?


A károsodott sejtek üzenetet küldenek az agyba sérülésükről, ezzel aktiválják a fájdalomreceptorokat. Ezáltal a bőr érzékennyé válik.


Miért barnulunk?


Az ultraibolya sugárzás hatására a bőr károsodik, így a szervezet több melanin pigmentet termel, amelyek sötétebbé teszik a bőrt. A pigment elnyeli a napsugarakat és megvédi a sejteket a károsodástól. A legtöbb ember nem barnul le egyetlen nap vagy egyetlen alkalomnyi szolárium után, mivel időre van szükség a melanin képzéséhez.


Miért nem barnulnak le a vörös hajúak?


A melanin segít kiszűrni az UV-sugárzást, de ez akár káros is lehet. A szőke és vörös hajú, világos bőrű emberekben létrejövő feomelanin megnöveli a napégés és a bőrrák esélyét.


Hogyan működik a fényvédő krém?


A leghatékonyabb fényvédő krémek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek. Egy részük kémiailag nyeli el a káros sugarakat, más részük pedig visszatükrözi azokat a bőr felszínéről.


Kétszer akkora védelmet jelent a 30-as fényvédő faktor, mint a 15-ös?


Nem egészen: az SPF érték (fényvédő faktor) azt mutatja meg, mennyi időt lehetünk a napon, mielőtt leégünk. Például a 2-es fényvédő faktor kétszer hosszabb napon tartózkodást tesz lehetővé. A 30-as faktorú krémek 30-szorosára növelik a természetes védelmet és a káros sugarak 97 százalékát visszatükrözik, míg a 15-ös faktorú naptejnél ez a szám 93 százalék.


Miért égünk le gyakrabban a vízparton?


A nap sugarai visszatükröződnek a homokról és a víz felszínéről (ugyanígy a hóról is). Az ultraibolya sugárzás emellett nyáron, délben, nagyobb tengerszint feletti magasságban és az Egyenlítőhöz közelebb a legerősebb. Még egy borult napon is átjuthat a napsugárzás 80 százaléka a felhőkön, ködön és párán.


Egy kis pirosság nem árthat?


Ez nem így van. Az UV-sugárzás hatására sejtjeink mutálódhatnak és daganatok alakulhatnak ki. A gyermek- és serdülőkorban elszenvedett súlyosabb napégések megnövelik a bőrrák kockázatát felnőttkorban, mivel így több ideje van kialakulni. A napsugárzás hatására emellett ráncosabb lesz a bőr, májfoltok jelennek meg és szürkehályog alakulhat ki.


Hogyan kezeljük a leégést?


Egy napba is beletelhet, hogy megjelenjen a károsodás. Aszpirinnel gátolhatjuk a tünetek kialakulását. Fogyasszunk sok folyadékot. Az első- és másodfokú égéseket kezelhetjük hűvös fürdővel, aloe verával vagy hidrokortizont tartalmazó krémekkel. Forduljunk orvoshoz, ha a napégés mellett fejfájást, hidegrázást vagy lázat is tapasztalunk.