Mérgező vegyületek - óvatosan a kozmetikumokkal!

Vágólapra másolva!
Egy átlagembert nap mint nap több mint száz kozmetikai szerekből származó vegyület ér. Mindannyian többféle kozmetikumot használunk a samponoktól a dezodorokig, a testápolóktól a sminkszerekig, ezek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrön át, belélegezve vagy lenyelve bejuthatnak a szervezetbe. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy potenciálisan veszélyes anyagok kerülnek testünkbe, az anyatejbe és gyermekeinkbe is.
Vágólapra másolva!

Néhány vegyületet összefüggésbe hoztak a daganatokkal, a fejlődési rendellenességekkel, a tanulási nehézségekkel és más olyan betegségekkel, amelyek manapság járványszerűen terjednek. Az Egyesült Államokban a Nemzeti Rák Intézet (NCI) szerint minden második férfinál és minden harmadik nőnél alakul ki élete folyamán valamilyen daganat.


A kozmetikai ipar szerint termékeik biztonságosak, annak ellenére, hogy az alkotórészek 89 százalékát nem vizsgálta sem az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA), sem maga az iparág. Arra hivatkoznak, hogy a mérgező vegyületek mennyisége olyan alacsony a termékekben, hogy az biztonságosnak minősül. Annak ellenére állítják ezt, hogy a vegyületek jó részét összefüggésbe hozták a daganatokkal, a meddőséggel, a hormonzavarokkal és más egészségügyi problémákkal. Az egyszerre csak kis mennyiségben bevitt mérgező vegyületek azonban felszaporodnak a szervezetben és mivel mindannyian többféle terméket használunk, életünk során többezer ilyen vegyület kerül a testünkbe.


Emellett a kozmetikai cégek nincsenek arra rákényszerítve, hogy megvizsgálják az összetevőket, hogy okoznak-e hosszútávú negatív hatásokat a szervezetben. Mivel nincs erre vonatkozó törvény vagy rendelet, a cégek azt mondhatnak termékeik biztonságáról, amit csak akarnak.


Míg az Egyesült Államokban az FDA nem szabályozza ezt a kérdést, az Európai Unió direktívája kimondja: országaiban nem forgalmazható rákkeltő, mutagén vagy az ivarszervekre mérgező hatású vegyületet tartalmazó kozmetikum. Ezen vegyületek listáján ma már 1100 tétel szerepel, szemben az Amerikában betiltott 10 vegyülettel. Ez jó példa arra nézve, hogy megfelelő szabályozással el lehet érni: a cégek ne a profitot, hanem a fogyasztók biztonságát tekintsék legfontosabbnak.