Nyári kórok: fényérzékenység és napallergia

Vágólapra másolva!
Itt a nyár, a kánikula, a napon barnulás ideje, mégis van, aki ilyenkor is hosszú ruhában és kalapban kénytelen járni. A napallergia a XXI. század betegsége, azonban nem a napfény lett több, csak az ózonréteg vékonyulásával a káros UV-A és UV-B sugarakból kapunk nagyobb dózist. És persze mi is érzékenyebbek lettünk - a fényre is.
Vágólapra másolva!

Sajnos egyre többen vannak, akik arra panaszkodnak, hogy tavasszal, a napsütés erősödésével kiütések jelennek meg a bőrükön, hogy allergiásak a napfényre. Legtöbb esetben az érzékenység csökkenthető fényvédő krémek alkalmazásával, de ez csupán tüneti kezelés.


A fényérzékenység


"A köznyelvben a napallergia kifejezést leggyakrabban a polimorf fény-exanthema, vagyis a fényérzékenységre használjuk, de ez nem azonos azzal a betegséggel, amit az orvosok napallergiának neveznek." - tudtuk meg dr. Faragó Katalin, bőrgyógyász szakorvostól.


A polimorf fény-exanthemára való hajlam örökletes lehet, családon belül sajnos többször megjelenhet. Védekezni nehezen lehet vele szemben, általában már az első tavaszi napsütések után megjelennek csaláncsípés-szerű kiütések, rosszabb esetben akár hólyagok is, az arcon, a nyakon, mellkason, a fül körül.


Használj fizikai védelmet nyújtó napkrémet!


A polimorf fény-exanthema kezelése összetett, és egyénenként változó lehet. Van, akinél tavasszal, amikor már kicsit élénkebb a napsütés, óvatos szoláriumozással ellenállóvá tehető a bőr a fénnyel szemben. Ha ez nem járható út, akkor megelőzésképpen érdemes erősebb fényvédő-faktorú, fizikai védelmet nyújtó napozó krémet használni.


"A fényvédő krémek kétféle hatásmechanizmussal rendelkezhetnek. A fizikai védelmet nyújtó készítmények titánium-dioxid vagy cinkoxid tartalmúak, és vékony réteget képeznek a bőr felületén, ezzel érve el a védő hatást. A kémiai védelmet nyújtó krémeket beszívja a bőrünk, és a készítmények vegyi hatóanyagai ily módon nyújtanak védelmet." - magyarázta a szakember. "A polimorf fény-exanthemában szenvedőknek fizikai hatású krémek jelenthetnek inkább védelmet" - teszi hozzá.


Fényérzékenységhez hasonló reakciót kiváltó vegyületek


A polimorf fény-exanthemához hasonló fototoxikus reakciókat válthatnak ki a bőrünkön különböző vegyületek is. Elképzelhető, hogy érintkezünk (nem feltétlenül külsőleg) olyan anyagokkal, amelyek önmagukban nem irritálják a bőrt, de ha fény éri őket, akkor kiütést okozhatnak. Ilyenek lehetnek bizonyos növényi alapú parfümök, egyes növények, mint például az ánizs és a kömény, vagy akár gyógyszerek (tetraciklin származékot tartalmazó készítmények, antibiotikumok) is. Ha kiütéseket tapasztalunk a bőrünkön, ezekre is érdemes gondolni.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com

A napallergia


Az orvosi értelemben vett napallergia, az urticaria e solare és az előbb tárgyalt fényérzékenység közötti legfőbb különbség, hogy az előbbiben nem csak a fénnyel érintkező bőrfelületen jelenhetnek meg piros foltok, kiütések, akár pattanásos elváltozások, hanem az egész testen. Nagyon gyakran a bőr felhólyagosodik, viszket, melyet égő érzés, esetleg fájdalomérzés is követhet. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek elmúlnak.


A napallergiás kiütések kezelése nehézkes. Megjelenésükkor érdemes langyos vízzel letusolni, és fontos, hogy szappanmentes készítményt használj mosakodáskor. "A foltok, hólyagok tüneti kezelése szteroid tartalmú krémekkel lehetséges, megelőzésükhöz antihisztamin tartalmú gyógyszer szedése javasolt" - tanácsolja a szakorvos.


Fontos a megelőzés


Ha érzékeny a fényre a bőröd, semmiképpen se menj napra 10 és 16 óra között. Használj minél magasabb, de minimum 30-as faktorú, fizikai védelmet nyújtó fényvédő krémet, mert megfelelő védelemmel csökkenthető az allergiás reakciók kialakulásának kockázata.


Folyamatos gyógyszerszedés, illetve antibiotikumos kezelés mellett mindenképpen külön tájékozódj arról, hogy a készítmény, amit szedsz, nem tartalmaz-e fényérzékenyítő anyagot (például tetraciklint), ilyen terápia ideje alatt tilos a napozás.


Mindemellett fontos, hogy minél kevesebb testrészedet tedd ki a nap - számodra káros - sugárzásának. Viselj bő szabású, vékony anyagból készült hosszú nadrágot és felsőt, és széles karimájú, az arcodat és a nyakadat is védő kalapot.