Mi a különbség a természetes és a hagyományos sampon között?

Vágólapra másolva!
Belegondoltál már, hogy mi is van pontosan a samponodban, amelyet hetente akár többször is használsz? Az alábbiakban áttekintjük, miből állnak a hagyományos és a természetes samponok - a fele rész vízen kívül.
Vágólapra másolva!

Felületaktív anyagok


Ezek felelősek a samponok habzásáért, tisztító és zsírtalanító hatásáért, általában minden samponban többféle található belőlük. A hagyományos samponokban található felületaktív anyagok a haj természetes faggyúrétegét is oldják, emellett találhatók bennük kőolajszármazékok, amelyek veszélyesek a környezetre is. Ez utóbbi anyagok közé tartozik többek között a szódium lauril/laureth szulfát, ammonium laureth szulfát, kókuszzsírsav-dietanolamid (cocamide DEA), ammónium-xilolszulfonát.


A természetes samponok kevésbé habzanak, de éppen olyan jól tisztítják a hajat. Az alábbi felületaktív anyagokat találhatjuk bennük: decyl-glukoside, sucrose cocoate, sodium methyl cocoyl taurate, sodium lauroamphoacetate.


Tartósítószerek


A tartósítószerek meggátolják a baktériumok elszaporodását, és ezzel kitolják a minőség megőrzésének idejét. A hagyományos termékekben találhatók tartósítószerek allergiát okozhatnak, és irritálhatják a bőrt, sőt egyes esetekben a hormonrendszert is felboríthatják. Hagyományos samponokhoz az alábbiakat használhatják: iodopropynyl butylcarbamate, methylisothiazolinone, parabenek.


A természetes samponokban inkább az alábbiak vannak jelen: potassium sorbate, sodium benzoate és alcohol, ezek ritkábban váltanak ki allergiát, mégis hatékonyak.


Aktív összetevők és egyebek


Ezek a komponensek táplálják a hajat és fényesebbé, puhává, kezelhetőbbé varázsolják azt. A hagyományos samponokban főként szintetikus vegyületek vannak jelen (disodium EDTA, polyquaternium-10,aminomethyl propanol), míg a természetes hajápolókban nagyobb arányban vannak jelen olyan összetevők, mint az aloe vera gél, antioxidánsok, gyógynövénykivonatok, növényi olajok, vitaminok, aminosavak.


Illatanyagok


Általában illat alapján választunk ki egy terméket. A hagyományos samponok illatát általában szintetikus illatanyagok keveréke biztosítja, ezek olcsóbbak, hatékonyabbak és változatosabbak, azonban irritálhatják a bőrt.


A természetes samponok ftalátmentesek és 100 százalékban természetes illatanyagokat tartalmaznak.


Színezőanyagok


A színezőanyagok csak díszként vannak jelen a samponok nagy részében, a termékek e nélkül is elég hatékonyak.


Számos természetes samponhoz ezért még természetes színezékeket sem használnak.