A bőr rothadását okozhatja a kokain

Vágólapra másolva!
Amellett, hogy ingerültté tesz és a hangulat is szélsőségek között váltakozik a hatására, a kokain a bőr rothadását is okozhatja - állítják amerikai kutatók, akik felfedezték, hogy az illegális kábítószer olyan anyagokat tartalmaz, amelyek alacsony fehérvérsejtszámot, és ezzel a bőr pusztulását okozzák. Ezáltal az érintettek úgy néznek ki, mintha rohadna a húsuk.
Vágólapra másolva!

A tanulmányt az Annals of Internal Medicine folyóiratban tették közzé az amerikai New York állambeli University of Rochester Medical Center kutatói, miután egy kokaint használó nőnél bőrelszíneződéseket tapasztaltak például az arcon, a farpofákon, a combokon és a fülcimpákon. Ilyen tüneteket a levamisol hatóanyagú gyógyszerek okoznak, amelyeket az állatorvosok a haszonállatok féregtelenítésére alkalmaznak. A szert az illegális kábítószer-előállítók a kokain hatásának fokozására és a profit növelésére használják.


"Az Amerikában forgalomba kerülő kokain közel 80 százaléka tartalmaz levamisolt" - mondta el a Fox News tévécsatornának Dr. Ghinwa Dumyati, az egyetem orvosprofesszora, aki megjegyezte, hogy a szer a kis erek gyulladását okozhatja. "Ennek eredményeképpen elhalhat az epidermisz, vagyis a bőr legkülső rétege." A bőr betegsége kezelhető, de a legtöbb esetben magától is rendbejönne, ha az érintettek nem fogyasztanának több kokaint.