Hat rossz szokás, amely smirglivé teszi a bőrt

Vágólapra másolva!
Mindent megteszünk, hogy arcbőrünk és testünk puha és fiatal maradjon: leszoktunk a dohányzásról, nem járunk szoláriumban, óvatosak vagyunk a napozással, és sok vizet is iszunk. Ám mindezek ellenére hiába ápoljuk bőrünket minden nap a megfelelő termékekkel, van néhány rossz szokás, amely könnyen lenullázza az elért eredményeket.
Vágólapra másolva!

Mielőtt még többet költünk drága arckezelésekre vagy kozmetikumokra, győződjünk meg róla, hogy az alább felsoroltakat nem követjük-e el bőrünkkel szemben.


Forró zuhany


A forró zuhany árt a bőrnek, mivel a forró víz lemossa a bőrt védő olajos réteget és az kiszárad, feszül és viszket. Ha emellett még valamilyen szappan alapú szerrel tisztálkodunk, a bőr szarurétegét is lemoshatjuk. Forró helyett térjünk át a langyos zuhanyra és ne folyassuk magunkra túl sokáig a vizet.


Napozás fényvédő nélkül


A szakemberek már évek óta sulykolják belénk, hogy használjunk legalább 30-as fényvédő faktorú naptejet, nemcsak strandoláshoz, hanem borult időben is, továbbá kenjük olyan gyakran elfelejtett helyekre is, mint például a fül teteje, a fejbőr, a nyak, a lábfej vagy az ajkak. A bőrrák és a melanóma ugyanis jellemzően azokon a területeken alakul ki, amelyeket fokozottan ér a napsugárzás, így testünk minden négyzetcentiméterét alaposan kenjük be.


Durva törülközés


Ne dörzsöljük bőrünket túl erősen, mert károsodik a bőrt védő olajos köpeny, ennek hatására irritáció és kiszáradás lép fel, bőrünk pedig megereszkedhet. Dörzsölés helyett itassuk fel a vizet, különösen érvényes ez az arcra és az érzékeny szem alatti területre. A dörzsölés a bőr alatti kötőszövetet is károsíthatja.


Piszkos sminkecset, használt borotvák


A sminkecseteket és -szivacsokat, a csipeszeket, a borotvákat és más eszközöket rendszerint a fürdőszobában tároljuk, a nedves környezetben azonban könnyen elszaporodnak rajtuk a baktériumok, mert magukhoz vonzzák a port, a koszt és a zsírt.


Szennyezett állapotban viszont nem működnek kifogástalanul, ráadásul baktériumokat terjeszthetnek, a kosz pedig eltömheti pórusainkat. Az ecseteket rendszeresen mossuk ki szappanos vízzel, a borotvában cseréljünk pengét, és amit lehet, fertőtlenítsünk alkohollal.


Túl sok érintés, koszos mobiltelefon


Ha koszos kézzel érünk arcunkhoz, pattanások keletkezhetnek. Ugyancsak összegyűlhetnek baktériumok a mobiltelefonok felületén is, amelyek aztán átkerülhetnek az arcra is. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a mobiltelefonok 95 százalékán él legalább egy baktériumfaj, sőt, egyes esetekben még az MRSA szuperbaktérium is megtalálható rajtuk. Hetente egyszer tisztítsuk meg alkohollal a telefonunkat, hogy eltávolítsuk róla az izzadságot, a sminket és más szennyezéseket.


Vakarózás, mitesszerek piszkálása


Ha sokat vakarózunk, bőrünk kiszárad és hajlamosabbá válik a fertőzésekre. Ne piszkáljuk a benőtt szőrszálakat, a mitesszereket, és az anyajegyeket sem, mert vérzést idézhetünk elő, a nyitott seben keresztül pedig könnyen bejutnak a baktériumok, amelyek aztán hegesedést okozhatnak. Hosszantartó viszketés esetén forduljunk bőrgyógyászhoz, mert allergia vagy ekcéma állhat a háttérben. A krónikus viszkető bőr leggyakoribb oka azonban a forró zuhany vagy a túlzott ápolás.


Az egészséges bőr eléréséhez nem kell vagyonokat elköltenünk kozmetikumokra és bőrgyógyászra, elég a megfelelő ápolás, bőrünk meghálálja a gondoskodást.