A pikkelysömör tünetei biológiai terápiával kezelhetőek

Vágólapra másolva!
Magyarországon 200 ezer ember életét keseríti meg a jelenleg gyógyíthatatlan pikkelysömör, azonban az elmúlt évek bőrgyógyászati kutatásai a korábbinál hatékonyabb kezelési módokat találtak. A hagyományos módszerek és a biológiai terápia segítségével azonban enyhíthetőek a betegség tünetei.
Vágólapra másolva!

A pikkelysömör (pszoriázis) a bőrt és az ízületeket érintő örökletes, gyulladásos betegség, mely jelenleg nem gyógyítható. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a betegek szégyellik a testüket, ezért gyakran elzárkóznak környezetüktől, így sokszor depresszióval is meg kell küzdeniük. Az életminőségük romlásának mértéke emiatt meghaladja a súlyos szív- és érrendszeri, vagy a diabéteszben szenvedő betegeknél észlelt szintet.


Magyarországon 150-200 ezerre tehető a pikkelysömörrel küzdő emberek száma. Noha jól ismert, hogy a betegség nem fertőző, ám a bőrön és körmön tapasztalható tünetei gyakran riasztóak, esetenként undort keltőek azok számára, akik a jelenséget nem ismerik. Ennek következtében a páciensek gyakran elszigetelődnek környezetüktől, nehezebben találnak munkát vagy sokszor az állásukat is elvesztik, ráadásul a bőrtünetek családon belüli konfliktusokhoz, váláshoz is vezethetnek. - áll a Magyar Psoriasis Alapítvány közleményében.


Az utóbbi években a bőrgyógyászati kutatások fejlődésével a pikkelysömör kialakulására hajlamosító örökletes tényezőket is azonosítottak a tudósok. A kóros immunológiai folyamat jobb megismerése lehetővé tette a korábbiaknál hatékonyabb, célzott kezelések bevezetését.


A pikkelysömör tüneteinek enyhítésére általában fényterápiát, helyi és szisztémás kezeléseket, illetve ezek kombinációit alkalmazzák. Hasonlóan más krónikus betegségekhez - mint a diabétesz - ez a bőrprobléma sem gyógyítható, de a páciensek többségénél tartós tünetmentesség érhető el.


A pikkelysömör kezelésében az elmúlt években bevezetett, úgynevezett biológiai terápiák hoztak áttörést. A biológiai szerek az adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyulladást okozó anyagok vagy sejtek működését gátolják, így megállíthatják, estenként nagymértékben lassíthatják a kóros folyamatot.