Amit a ráncokról és elkerülésükről tudni kell

Vágólapra másolva!
A ráncosodást nem kerülhetjük el, ugyanúgy, ahogyan az öregedést sem, azonban megpróbálhatjuk késleltetni az idő múlásának hatásait.
Vágólapra másolva!

Az évek során arcunkra hatást gyakorol a gravitáció, a zsírszövet eloszlásának megváltozása (kevésbé egyenletesen oszlik el az arcon), az elasztikus szövetek rugalmasságvesztése és a bőr legfelső rétegének elvékonyodása. Ezek mind elősegítik a ráncosodást. Arcunk ráncai azonban hamarabb megjelennek, ha kinyilvánítjuk érzelmeinket, ha sokat tartózkodunk a napon, valamint ha dohányzunk - és ezek a tényezők mind-mind befolyásolhatók.


Mi okozza a ráncokat?


Arcunk gyakran ismételt mozgatásának hatására, mint például mosolygásra, szemöldökráncolásra, vagy hunyorgásra, összehúzódnak arcizmaink, a felettük elhelyezkedő bőr pedig összeráncolódik.


Ráncosodásra hajlamosít az idős életkor, a napsugárzás, a világos bőr és számos örökletes (a gének körülbelül 30 százalékban határozzák meg ráncosodásunk mértékét), továbbá környezeti tényező is.


Hogyan késleltethető kialakulásuk?


Ha nem mosolygunk vagy vonjuk fel szemöldökünket, kevesebb ráncunk lehet, azonban ezt emberi kapcsolataink is megsínylik.


A dohányzás öl, de előtte mély ráncokat is kialakít, így mindenképp érdemes leszokni.


A napsugárzás hatására finom ráncok jönnek létre, így használjunk magas fényvédő faktorú naptejet, továbbá viseljünk napszemüveget és széles karimájú kalapot.


A kísérletek szerint a retinoidokat, C-vitamint vagy antioxidánsokat tartalmazó krémek késleltethetik a ráncok megjelenését, azonban nem segítenek mély ráncok esetén.


Tudományos bizonyíték arra viszont nincs, hogy a hason alvás és a szívószállal történő ivás is növeli a ráncok mennyiségét. Ajánlott viszont egészségesen táplálkozni (sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani), és mérsékelni az alkoholfogyasztást.


Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?


Krémekkel, kémiai hámlasztással, idegmérgekkel (például Botoxszal), lézeres kezeléssel, feltöltésekkel és műtéttel.


De miért akarnánk megszabadulni a ráncoktól, amikor azok életünk történetét mesélik el?