"Még nem állok készen a halálra"

Vágólapra másolva!
A 23 éves Tor Tremlett több mint három éve vár kettős tüdőátültetésre. Amikor 2007 júliusában a transzplantáció érdekében kivizsgálták, az orvosok közölték vele, hogy csupán 18 hónapja van hátra. Kétéves kora óta él cisztás fibrózissal, de tisztában van azzal, hogy az idő gyorsan fogy. "Olyan sok álmom van, amit valóra szeretnék váltani" - mondja a 23 éves lány. "Még nem állok készen a halálra. A szervátültetés kockázatos, de ez az egyetlen lehetőségem."
Vágólapra másolva!

"Örökké hálás leszek annak a kedves idegennek, akitől szervet kapok. Tudom, hogy azért halnak meg olyan sokan a várólistások közül, mert nagyon kevés a donor. A lista olyan, mint a lottó, teljesen attól függ, hogy van-e tökéletes egyezés."


A szervre való állandó várakozás rendkívül megnehezíti a fiatal lány életét. 23 évesen nem ilyen életről álmodott. Gépekkel kell tisztán tartani a tüdejét, éjszakánként csövön át táplálják, oxigénpalackkal segítik gyenge tüdejét, és a szabadban kerekes székkel közlekedik. A legegyszerűbb tevékenységekhez is segítségre van szüksége, így édesanyja nélkül szinte képtelen a hétköznapi életre.


Tor blogolni kezdett, hogy másokkal is megoszthassa, milyen a transzplantációs várólistán lenni, és mi zajlik le benne érzelmileg a várakozás hosszú folyamata alatt. A blogolás, nagyon sokat jelent számára: önbizalmat kapott ahhoz, hogy elmesélje a történetét, megossza élményeit másokkal, és népszerűsítse a szervadományozást. A lányt a megismert emberek szeretete és kedvessége számos nehéz pillanaton átsegítette.


Gemma Matthews, a Cystic Fibrosis Trust képviselője szerint a Torhoz hasonló betegek képesek a legjobban előmozdítani ügyüket azzal, hogy elég bátorságuk van történetük elmeséléséhez. A fiatal lány blogja rendkívül népszerű, kapcsolatot jelent számára a külvilággal, és hűen ábrázolja, milyen érzés minden nap arra a bizonyos telefonhívásra várakozni.