A tüdőben is vannak ízreceptorok - a keserű ízre reagálnak

Vágólapra másolva!
A Marylandi Egyetem Orvosi Karának kutató megállapították, hogy a keserű ízű anyagok jobban oldják az asztmát, mint egyes jelenleg is elérhető gyógyszerek.
Vágólapra másolva!

Stephen B. Liggett és munkacsoportja egy korábbi vizsgálat során véletlenül fedezték, hogy az ízreceptorok befolyásolják a légutak izom-összehúzódását, befolyásolva a légutak tágasságát. Asztmában a szóban forgó simaizmok kontrakcióba kerülnek, ami a légutakat szűkítik, akadályozva a légáramlást.


A kutatók megállapították, hogy ízreceptorok a tüdőben is jelen vannak, azonban az agy felé nem küldenek jeleket. Ezek az érzékelők a keserű ízre reagálnak, és tágítják a légutakat, ennek hatásfoka nagyobb, mint az asztmában, illetve a krónikus tüdőbetegségek esetén alkalmazott gyógyszerek esetén tapasztalható. A keserű utóízéről ismert szacharin például ilyen hatású anyagnak bizonyult. A tudósok reményei szerint hasonló kemikáliakat tudatosan alkalmazni, melyeket légúti spray-formában lehetne forgalmazni.


A Nature Medicine online számában olvasható tanulmány ezenfelül egy paradox megfigyeléssel szolgált, ugyanis ezek a keserű anyagok, annak ellenére, hogy izomrelaxációt okoznak, növelték a sejtek kalcium-szintjét.