Májsejteket hoztak létre emberi bőrből

Vágólapra másolva!
A Cambridge Egyetem kutatói májsejteket állítottak elő emberi bőr őssejtekből, ami újabb reményt ad arra, hogy egészséges sejtek beültetésével helyreállíthatók lesznek a májzsugorodás vagy a rák okozta károsodások.
Vágólapra másolva!

Brit kutatók hét, különféle örökletes májbetegségekben szenvedő betegen és három egészséges emberen végeztek bőrbiopsziát, és a bőrszövetminták "átprogramozásával" őssejteket hoztak létre, amelyek a szervezet bármely szövetévé képesek továbbfejlődni.


Első alkalommal sikerült ezekkel a sejtekkel leutánozni többféle májbetegséget. A májsejtek laboratóriumi tenyésztése különösen nehéz. A beteg májban lévő sejtek lemásolásával, valamint a kontroll csoport tagjaiból származó egészséges sejtek másolásával a kutatók nem csak azt tudják pontosan meghatározni, mi zajlik a beteg sejtben, hanem a betegségek kezelésére szolgáló új terápiák hatékonyságát is tesztelhetik.


A kutatást vezető Ludovic Vallier szerint az eredmény fontos lépésnek számít az őssejtek klinikai alkalmazásának megvalósulásában. Az ilyen típusú genetikai mérnökség célzott és személyre szabott terápiák kifejlesztéséhez vezethet, és miután a beteg sejteket kezelik, végül lehetővé teheti azt is, hogy egészséges májsejteket ültessenek a betegek károsodott májába. A tanulmány szerzői szerint az eljárás révén hasonló modelleket lehet létrehozni, amelyeket más szervekben is fel lehet használni, ehhez azonban további kutatásokra lesz szükség.


Nem sokkal a brit sikert megelőzően az Egyesült Államokban heves vitát váltott ki a bíróság hétfői ítélete, amely felfüggesztette az embrionális őssejtkutatás szövetségi pénzügyi támogatását. A keresztény szervezetek szerint a szövetségi támogatást olyan kutatásokra fordítják, amelyek az emberi embrió elpusztításával járnak, ami megszegi az 1996-ban meghozott hatályos törvényt.


Ezzel szemben sok kutató úgy véli, hogy az embrionális őssejtek kulcsfontosságúak az orvoskutatásban, mert egyedi képességgel rendelkeznek arra, hogy a szervezet szinte bármely sejtjévé átalakuljanak.


"A donorszervek - ez esetben a máj - hiányát figyelembe véve sürgető valamilyen alternatíva kifejlesztése" - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Tamir Rashid. "Kutatásunk az ilyen alternatívák kidolgozásának lehetőségét veti fel azzal, hogy új kezelések, vagy egy sejtterápiás megközelítés kifejlesztéséhez vezet."


A kutatás háttérinformációi között az olvasható, hogy a májbetegség az ötödik leggyakoribb haláloknak számít a fejlett országokban.