Dohányzás: a leszokás fejben dől el

Vágólapra másolva!
Egyszerű terápiás megoldásokkal lehet a leszokóban lévő dohányosok nikotinéhségét csökkenteni.
Vágólapra másolva!

A Yale Egyetem Orvostudományi Karán dolgozó Hedy Kober professzor és munkatársainak kutatásai azt mutatták, hogy az agy két különböző területében zajló aktivitás szabályozásával jelentősen csökkenthető a nikotin utáni vágyakozás dohányosokban.


A nemrég nyilvánosságra hozott, a kutatáson alapuló tanulmány szerint azok a dohányosok, akiknek viselkedésterápiával, különböző kognitív stratégiákat tanítanak, például a dohányzás hosszú távú káros hatásairól, fokozottabban használják a prefrontális lebenyüket, azt az agyterületet, amely a racionális gondolkodásért és a kognitív vezérlésért felelős. Ezzel egy időben pedig az ún. csíkolt testnek, vagy striátumnak nevezett agyi régióban aktivitáscsökkenés érzékelhető, amely a jutalmazás érzettel áll összefüggésben és nagy szerepet játszik a drogfüggők viselkedésének kialakításában.


Kober professzor szerint kutatásuk nem mást igazol, mint azt, hogy a dohányosok igenis úrrá tudnak lenni, van hatalmuk a leszokást nehezítő függőség felett. Márpedig az ilyen vágyakozás az, ami szinte minden függőség esetében a visszaeséshez vezet. A dohányzás esetében pedig ennek a visszaesésnek vagy a dohányos életmód elhagyására való képtelenségnek óriási társadalmi ára van. Elég csak arra a tengernyi betegségre és halálozásra gondolni, amelyekben közvetlen és nagymértékű rizikótényező a dohányzás - nem is beszélve a közvetetten kialakított egészségügyi panaszokról és nem ritkán életveszélyes kórképekről.


A kognitív viselkedésterápia alkalmazása már korábban hatékony megoldásnak bizonyult többféle mentálhigiénés és pszichés panasz kezelésében.