A banán lehet a Crohn-betegség gyógyszere

Vágólapra másolva!
A Provexis biotechnológiai cég munkatársai egy új, banánból készült szert tesztelnek, mely megoldást jelenthet a Crohn-betegségben szenvedő betegek számára. A kutatók reményei szerint egy új gyógyétel, mely banánrostokat tartalmaz, meggátolja a betegség súlyosbodását és megakadályozza a visszaesést.
Vágólapra másolva!

A Crohn-betegség, mely Nagy-Britanniában átlagosan 800 egyénből egyet érint, egy krónikus bélrendszeri gyulladás, mely fájdalommal, vérzéssel és hasmenéssel jár. Korábban már bebizonyosodott, hogy a Crohn-betegek belében megnövekedett egy speciális E. coli baktériumtörzshöz tartozó kórokozók száma, ehhez a szervezet csökkent védekező készsége társult. Jelen vizsgálat az étrendi tényezők E. coli baktériumokra gyakorolt hatását vizsgálta.


A speciális baktérium képes áthatolni a bélfalon a bél M-sejtjein keresztül, melyek a bél nyirokrendszerének tagjai. A banánból készült oldékony rost meggátolja az M-sejtek E. coli felvételét. A kutatók jelenleg a klinikai kipróbáláson dolgoznak, arra keresik a választ, hogy a kezelt Crohn-betegek betegségének újabb fellángolását gátolja-e a szer.


"A Crohn-betegség, bár az egész világon előfordul, főként a fejlett országokat érinti, ahol alacsony a rostfogyasztás, és sok a feldolgozott étel. Emelkedőben van az előfordulás Japánban, ahol egyre terjednek a nyugati típusú ételek. Az étrendi tényezők, és a Crohn-betegek belének megnövekedett E. coli-tartalma vetette fel, hogy kapcsolat lehet az elfogyasztott ételek, és a baktérium behatoló készsége között." - nyilatkozott Jon Rhodes professzor, a Liverpooli Egyetem munkatársa.


Dr. Barry Campbell hozzátette, hogy már régóta ismert néhány étel, így a banán és a brokkoli egészségre előnyös hatása, ugyanis mindekettő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, azonban mostanáig nem volt világos, hogyan növelik a Crohn-betegek ellenálló készségét. A vizsgálat tanulsága, hogy ezeknek a betegeknek jobban oda kell figyelniük az egészséges étkezésre, valamint arra, hogy kevesebb feldolgozott ételt fogyasszanak.