Egészséges klímahasználat: a megfázás elkerülhető

Vágólapra másolva!
Odakint tombol a nyár, a hőmérő higanyszála a 40 fokot közelíti. Bent, a lakásban kellemes a hőmérséklet, ajtó, ablak csukva, halkan duruzsol a klíma, fújja be a hűvös levegőt. Amikor azonban a távkapcsolóhoz nyúlsz, hogy még néhány fokkal hidegebb legyen, gondolj egy pillanatra az egészségedre is. A légkondicionáló nem ártalmas, ha helyesen használod!
Vágólapra másolva!

"Maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között!" - hívja fel a figyelmet a klímák helyes használatának aranyszabályára Nagy Sándor József, az LG Electronics Magyar Kft. Légkondicionáló üzletágának magyarországi értékesítési vezetője. "Fokozatosan kell lehűteni vagy felmelegíteni a szervezetünket." - mondta dr. Koczor Andrea, háziorvos, a LifeNetwork szakértője. Ha hirtelen lépünk ki a melegbe, szédülés és émelygés jelentkezhet, ez komolyan megterheli a szervezetet. Ha a kinti hőségből lépünk a 20 fokosra hűtött szobába, akkor megfázással és tüdőgyulladással kalkulálhatunk.


Szellőztetni a klíma mellett is kell


Fontos tudni, hogy a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le (vagy éppen melegítik), és keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése is. Érdemesebb a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban felfrissíteni a levegőt, de ha ez kevés, akkor napközben is nyiss ablakot. Ha többen dolgoztok a szobában, akkor hamar elfogyhat az oxigén, ami fejfájást, bágyadtságot okozhat. A legtöbb klíma működési elvéből következően szárítja is a levegőt, amit leginkább a szemed és a torkod kiszáradásán érezhetsz. "A nyálkahártyák kiszáradása irritáló, könnyen gyulladáshoz, fertőzéshez vezethet." - figyelmeztet a háziorvos.


"Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket!" - mondta az LG szakembere. A gyerekek még nem mérik fel a direkt érkező hideg levegő veszélyét, az idősek pedig könnyen elszundikálhatnak a "klíma alatt", ami hamar megfázáshoz vezethet. Úgy kell megtervezni a készülékek elhelyezését, hogy a légáram fő iránya olyan helyre menjen, ahol keveset tartózkodunk. Nem szabad a hideg levegőt éjszaka az ágyra, napközben az íróasztalra irányítani. "A légmozgás közvetlenül hat a szervezetünkre, a megfázás mellett tüdőgyulladás, és kellemetlen izom- és ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek." - említette a doktornő.


Forrás: [origo]

Elengedhetetlen a rendszeres karbantartás


Mind a szobai, mind az autóba szerelt légkondicionálókra igaz, hogy figyelmet kell fordítani a rendszeres karbantartásra. "Az LG készülékeinél a garancia feltétele, hogy a készüléket a megfelelő képesítéssel rendelkező szakember ellenőrizte, kitisztította." - említette Nagy Sándor József. A karbantartás során a szerelő ellenőrzi a hűtőközeg megfelelő nyomását, a készülék helyes működését és kitisztítja a berendezés szűrőrendszerét. Ha ez a tisztítás elmarad, a beltéri egységben megmarad a por, ami a szűrő telítődésével visszakerülhet a légtérbe, fokozva az allergiás tünetek kockázatát. A por mellett baktériumok, gombák is megragadhatnak az elhasználódott szűrőben, ami komoly fertőzésveszéllyel jár. A légkondicionálók rendszeres karbantartásának periódusáról a használati útmutató tájékoztat, ennek betartása nem csak egészségünk és a garancia miatt fontos, de megnöveli a berendezés élettartamát is.


Öt tipp a helyes klímahasználathoz


A vásárláskor ügyelj arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű klímát válasszunk. Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fog fogyasztani az eszköz, és idő előtt tönkremegy, mivel folyamatosan működnie kell. Ha túl nagy, akkor észre sem veszed, és pillanatok alatt olyan hideget csinál, hogy könnyedén tüdőgyulladást kaphatsz, nem beszélve arról, hogy az indokolatlanul nagy teljesítmény a vásárlásnál is pénzkidobást jelent.

A beszerelést mindenképpen szakemberrel végeztesd, és ügyelj arra, hogy a beltéri egység olyan helyre kerüljön, ahol esélye sincs huzamosabb ideig közvetlenül rád fújni a hideg levegőt.

A szezon előtt mindenképpen tisztíttasd ki a rendszert. A tisztítással megszabadulhatsz kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és a szűrőben.

Télen is kapcsold be havonta egyszer, 15-20 percre a berendezést, ezzel megóvod a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabbíthatod a klíma élettartamát.

A klíma szárítja a levegőt, ezért figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékot bevitelére, ennek ellensúlyozásaképpen. A légszárítást párás időben ki is használhatod, fél-egy óra légkondicionáló-használat után, és gyorsabban száradnak a ruhák, illetve a kocsiban is pár másodperc alatt eltűnik a szélvédőről a páralecsapódás.