Kapcsolatot találtak a mániás depresszió és a magas vérnyomás között

Vágólapra másolva!
Közel fele azoknak, akiket mániás depresszióval kezelnek, magas vérnyomással is küzd, és minél fiatalabb korban jelenik meg ez a pszichés betegség, annál valószínűbb a magas vérnyomás kialakulása, állítja a Michigani Egyetem (MSU) egy új tanulmánya.
Vágólapra másolva!

A tanulmány, amelyet Dale D'Mello, az MSU pszichiátere vezetett, 99 olyan beteget vizsgált, aki bipoláris zavarral kórházi kezelés alatt állt. A mániás depresszióként is nevezett betegséget hirtelen hangulatváltozások jellemzik, melyben a depressziós és a hiperaktív, "mániás" időszakok váltogatják egymást.


D'Mello az Amerikai Pszichiátriai Egyesület 2010-es, New Orleansban megrendezett konferenciáján ismertette tanulmányát.


A mániás szakaszt súlyosbítja a magas vérnyomás


Az eddig is ismert volt, hogy a pszichés és a kardiometabolikus betegségek között összefüggés van, dr. D'Mello viszont arra is rámutatott, hogy a magas vérnyomással küzdő bipoláris pácienseknek a "mániás szakaszuk" súlyosabb.


"Annak a felfedezésnek, hogy a magas vérnyomás súlyosbítja a bipoláris betegséget, nagy klinikai jelentősége van" - állítja a szerző. "A két állapotnak hasonló a patológiája: mindkettőt a stressz válthatja ki, amit pedig a norepinefrin nevű hormon szintje befolyásol.


A gyógyszerválasztásnál is figyelni kell a betegségek egymásra hatására


Ez a felfedezés segítheti a pszichiátereket abban, hogy hatékonyabb kezelést tudjanak nyújtani. Az eredmények azt sugallják, hogy a magas vérnyomás agresszívabb kezelésére van szükség a bipoláris betegeknél." - magyarázza D'Mello, aki évtizedeken keresztül vizsgálta a mentális és fizikai állapot közötti összefüggéseket.


A két betegség összefüggését a gyógyszerválasztásnál is figyelembe kell venni. Ismert például, hogy a lítiumos kezelés a túlsúlyos bipoláris betegeknél sokszor nem eredményes.


D'Mello a Michigani Egyetem pszichiátriai osztályának professzora a jövőben azt tervezi vizsgálni, hogy hogyan hatnak hosszú távon egymásra a kardiometabolikus betegségek és a magas vérnyomás. "Vajon csak egy pillanatnyi kölcsönhatás van közöttünk, vagy tartós a kapcsolat?" - többek között erre a kérdésre keresi a választ a jövőben az amerikai kutató.