Az emberek felét érinti, de megelőzhető lehet az aranyér

Vágólapra másolva!
Az emberek fele élete folyamán legalább egyszer szenved az aranyértől, melynek kiváltó oka még mindig ismeretlen. Leghatékonyabban úgy előzhetjük meg, ha sok rostot és folyadékot fogyasztunk.
Vágólapra másolva!

Az aranyeres csomók a végbél nyálkahártyájának kis, párnaszerű kitüremkedései, melyek rostszegény táplálkozás és székrekedés hatására megduzzadhatnak, a bennük található erek pedig vérezhetnek. Kétféle típusát különböztetjük meg: a belső, valamint a külső csomót, utóbbi hajlamos a kitüremkedésre. Az orvosok fokozatok szerint második, harmadik és negyedik stádiumba sorolják őket, a legutolsóba a vissza nem helyezhető aranyeres csomók tartoznak.


Az aranyér tünetei

A leggyakrabban vér jelenik meg a vécépapíron vagy a széklet felszínén. Érezhetjük, ahogyan egy szőlőszerű, kemény duzzanat türemkedik elő végbélnyílásunkból. Egyes esetekben viszketés és ülés közbeni fájdalom lép fel.


Mi okozza?

A pontos ok egyelőre ismeretlen, de a kialakulásban fontos szerepet játszik a székrekedés, a hormonális változások és a hasűri nyomás fokozódása, amely megmagyarázza, miért fordul elő olyan gyakran terhesség alatt aranyér.


Előzzük meg!

Rostban és folyadékban gazdag étrend sokat segíthet a probléma elkerülésén, de ugyanilyen fontos, hogy rendszeresen mozogjuk, és ne üljünk órákon keresztül egy helyen.


Mikor forduljunk orvoshoz?

A véres széklet vastagbélrák jele is lehet, ezért mindenképpen keressük fel orvosunkat, ha egy csíknyi vérnél több van a vécépapíron. Abban az esetben is forduljunk háziorvosunkhoz, ha egy aranyeres csomó nem helyezhető vissza a végbélbe vagy fájdalmassá válik. A betegség kezelésére használnak recept nélkül kapható krémeket és kúpokat, azonban a vényköteles készítmények hatékonyabbak lehetnek. Ezek hatástalansága esetén injekciókúra vagy műtét szükséges.