Megfejtették, hogyan véd az étcsoki a stroke esetén

Vágólapra másolva!
Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a keserű csokoládé egyik vegyülete védelmet nyújthat a stroke (agyi keringési zavar) következtében fellépő agykárosodástól.
Vágólapra másolva!

Az epicatechin elnevezésű antioxidáns a fekete csokoládéban különösen nagy ennyiségben található meg. A kutatás során a kísérleti egereket kis adag epicatechinnel etettek meg, majd 90 perc elteltével mesterségesen idéztek elő stroke-ot az állatoknál. Arra a felismerésre jutottak, hogy azok az egerek, amelyek szervezetébe előzőleg epicatechint juttattak, sokkal kisebb mértékű agykárosodást szenvedtek, mint azok, akik nem kaptak a vegyületből.


Még a stroke után három órával is védelmet nyújt az antioxidáns


Míg a legtöbb stroke elleni kezelés csak a roham kezdetétől számított 2-3 órán belül adható eredményesen, addig az epicatechin még 3 és fél órával a stroke után is korlátozta az egerek idegsejtjeinek károsodását. 6 órával a roham után, viszont már ez sem nyújtott védelmet.


A tanulmány szerzője, Dr. Sylvain Doré, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem aneszteziológus docense szerint az epicatechin két olyan enzimet aktivál, amelyek köztudottan megvédik az agyban található idegsejteket a károsodástól. A tanulmány a "Cerebral Blood Flow and Metabolism" (Agyi véráram és anyagcsere) című online szakfolyóirat oldalain olvasható.


Egyelőre nem tisztázott, hogy mennyi étcsokoládét kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy élvezzük jótékony hatását, mivel klinikai teszteket még nem végeztek ezzel kapcsolatban. A tanulmány senkit ne bátorítson fel a csokoládé habzsolására, mivel zsír- és kalóriatartalma nagyon magas. Ezért csak egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként együnk az édességből.


A szigetlakó indiánoknál is felfigyeltek már a kakaóbab védőhatására


A tudósok az epicatechin jótékony hatásaira a Kuna indiánok tanulmányozása során figyeltek fel, akik a panamai szigetvilág egyik legtávolabbi szigetén élnek. A szigetlakók körében nagyon alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A kutatók a genetikai vizsgálatok során semmi magyarázatot nem találtak erre, de észrevették, hogy akik elköltöztek a szigetről, azoknak megszűnt a védettségük a szívbetegségekkel szemben. Rájöttek, hogy a válasz a környezetben keresendő. Az indiánok naponta nagy mennyiségű keserű, szirupszerű kakaóitalt fogyasztanak. Ennek az italnak nagyon magas az epicatechintartalma.


"Az epicatechin nem közvetlenül védi meg az agysejteket a károsodástól, hanem azt sugalmazza, hogy védjék meg magukat"- mondja Doré. - "Epicatechinre azért van szükség, hogy beindítsa azokat az enzimeket, amelyek egyébként is jelen vannak a sejtekben. Az epicatechinből már egy kis mennyiség is hatásos lehet."


"A csokoládék különféle eljárásokkal készülnek. Mivel az epicatechin nagyon érzékeny a hő- és fényhatásokra, ezért a csokoládé-készítés során nagyon kell vigyázni arra, hogy ne pusztuljon el. Ezért nem minden étcsokoládé hatásos a stroke ellen"- figyelmeztetett a kutatásvezető.