A tej és a tojás csökkentheti a bélbetegségek kockázatát

Vágólapra másolva!
Gyógyszerek vagy megfelelő étrend elősegítheti egy olyan fehérje termelődését, amely helyreállítja a szervezet természetes védekezőképességét az emésztőrendszeri fertőzésekkel szemben, ezzel új kezelési lehetőséget kínál a ma még gyógyíthatatlan bélbetegségekre. 
Vágólapra másolva!

A franciaországi Pasteur Intézet munkatársainak vezetésével zajlott az a kutatás, amelyben megállapították, hogy a PPAR-gamma jelű fehérje magas szintje növeli a páciensek védekezőképességét az emésztőrendszeri fertőzésekkel szemben. A PPAR-gamma fehérje szabályozza azt a védelmet, amelynek eredményeként az emésztőrendszerben elpusztulnak a káros baktériumok, így a fehérje termelődésének elősegítése védhet a bélbetegségek ellen.

Mathias Charmaillard kutatásvezető szerint a más betegségekre már alkalmazott szerek, melyek a PPAR-gamma aktiválásába avatkoznak bele, a Crohn-betegségnél is hatékonyak lehetnek. Ilyen a roziglitazon és a pioglitazon nevű hatóanyag, melyeket a diabétesz kezelésére használnak.

Az európai kutatócsoport a vizsgálat során génmódosítással olyan egereket hozott létre, amelyeknél alacsony volt a PPAR-gamma fehérje szintje. Megállapították, hogy a kísérleti állatok kevésbé voltak képesek megküzdeni a vastagbél bakteriális fertőzéseivel. A Crohn-betegséggel diagnosztizált emberek vastagbeléből vett minták elemzése is azt mutatta, hogy kisebb koncentrációban vannak benne jelen a PPAR-gamma fehérje által szabályozott, mikrobák elleni anyagok.

A kutatók úgy vélik, hogy a konjugált linolsavat tartalmazó élelmiszerek, mint a tej, a tejtermékek, a hús és a tojás, növelhetik a PPAR-gamma fehérje aktivitását, enyhítik a vastagbélgyulladást és az ezzel összefüggő rákok ellen is hatásosak, ám a Crohn-betegség esetében a megelőzés lenne igazán hatékony, ehhez azonban még sok kutatásra van szükség.