Szalmonellás olasz tojáslé került a magyar piacra

Vágólapra másolva!
Szalmonellával fertőzött, nagy mennyiségű tojáslé érkezett Olaszországból az utóbbi időben Magyarországra, a terméket a hatósági vizsgálatok után kivonták a forgalomból - tájékoztatott a Baromfi Termék Tanács (BTT).
Vágólapra másolva!

A terméktanács információja szerint az utóbbi hónapokban havonta több ezer tonnányi olasz tojáslé érkezett Magyarországra. Miközben ugyanis belföldön egy tonna tojáslé mintegy 800 ezer forintba kerül, az Olaszországból behozott árut a magyar ár feléért kínálják.


A BTT a termékkel kapcsolatban minőségi problémákat gyanított, felhívta erre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) figyelmét, és kérte, hogy az ellenőrző hatóság vizsgálja meg.


A vizsgálat igazolta a terméktanácsi gyanút, megállapította, hogy az Olaszországból származó tételek szalmonellával fertőzöttek így a forgalomból azonnal kivonta. A hatóság a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően értesítette az európai élelmiszerbiztonsági gyors riasztási láncot is az ügyről.


A riasztási láncba három napja került be az eset, és a BTT öt napja kapta az első jelzéseket, hogy probléma lehet az olasz tojáslével - mondta Bárány László, a BTT elnöke. Hozzátette: az esetleges felhasználókat nem fenyegeti közvetlen veszély ugyanis a hőkezelés hatására a szalmonella kórokozója elpusztul, nyersen pedig általában nem használják fel a tojáslevet.


Földi Péter, a BTT titkára elmondta, nem lehet pontosan tudni, mekkora mennyiség került az országba, ugyanis uniós belső paci árumozgásról van szó.


Magyarországon a vállalkozások mintegy 2,5-2,7 milliárd étkezési tojást termelnek évente. A hazai fogyasztás ellátására további 200-250 millió tojás érkezik még az országba. A hazai termelés 9 százalékát dolgozzák fel tojáslé illetve tojáspor formájában, ezt jellemzően a tésztagyártók, cukrászok és a pékek használják fel. Az éves feldolgozott tojáslé mennyisége hazánkban 20 ezer tonna, amihez mintegy 400 millió darab tojás szükséges - közölte a BTT titkára.