Vágólapra másolva!
Néhány jótanács azokra az esetekre, amikor gyötört gyomorral folyamatosan a WC-re rohangálunk.
Vágólapra másolva!

Hasmenést változatos tényezők válthatnak ki: leggyakrabban romlott ételek, amelyek erjedésnek indultak, megsavanyodtak vagy mikroorganizmusok fertőzték meg.


Ha sikerült romlott ételt fogyasztanunk, akkor jön létre a hasi izgalom stádiuma, amely általában 24-48 órán át tart. A leggyakoribb izgatók a szalmonella és a lisztéria nevű kórokozók, de gyakran állnak a hasmenés kiváltó okai mögött vírusok is.


A folyadékpótlás nagyon fontos


Vírusos hasmenés esetén a legjobb módszer, ha hagyjuk, hogy a kórokozók kiürüljenek a szervezetből, és lehetőleg nem veszünk be semmilyen gyógyszert. Amennyiben azonban a tünetek 24 óránál tovább tartanak, úgy a gyógyszeres kezelés nem elkerülhető.


Amíg a tünetek fennállnak, nem ajánlatos semmilyen ételt fogyasztani, a folyadékbevitel azonban létfontosságú, ezt soha nem szabad elhanyagolni. A hasmenés és a hányás a szervezet vízkészleteit komolyan csökkenti, ezzel fontos elektrolitokat is kivon testünkből (például nátriumot és káliumot), ezért érezzük magunkat levertnek egy-egy hasmenéses epizódot követően.


Az egyik legjobb házi praktika az elektrolitpótlásra egy speciális ital elkészítése, amely egy marék cukorból, egy csipetnyi sóból és 1 liter tiszta, felforralt, majd visszahűtött vízből áll. Ajánlatos a víz- és elektrolitpótlás alatt nyugalomban maradni.


Hasmenés utáni étrend


Amikor visszatért az étvágyunk, ne fogyasszunk nehéz ételeket, a legjobb a száraz pirítós, a fekete tea és a hámozott, szeletelt alma vagy a főtt krumpli. Egy nappal a hasmenés után még érdemes elkerülni a nehezebb élelmiszerek fogyasztását.


Valószínűleg a hasmenéses időszakban sikerült a bélrendszerünkből a szervezetünk számára fontos, hasznos mikroorganizmusokat is kiürítenünk, ezért a normális étkezés újrakezdésekor érdemes 1-2 pohár joghurtot is fogyasztanunk naponta, körülbelül egy héten keresztül. Javasolt még különböző probiotikus táplálékkiegészítők alkalmazása is egy hónapon keresztül.


Figyelem, ha 2 napon belül nem múlik el a hasmenés, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni mert könnyen lehet, hogy antibiotikumok alkalmazására lesz szükség a makacs fertőzés kezelésére!