Kapcsolatot találtak a változó munkaidő és a bélbetegségek között

Vágólapra másolva!
A változó munkahelyi időbeosztás összezavarhatja az olyan alapvető testi funkciókat, mint az alvás és a bélmozgások. A legújabb kutatások szerint a változó munkaidő növelheti az irritátibilis bélszindróma kialakulásának esélyét.
Vágólapra másolva!

Az irritátibilis bélszindróma (IBS) leggyakoribb tünetei között a hasmenés, a székrekedés, a hastáji görcsös fájdalom és a puffadás szerepel. A betegség kialakulásának pontos oka ismeretlen, de például az USA.ban minden ötödik embert érint.


Dr. Willemijntje A. Hoogerwerf és kollegái az amerikai Michigan Egyetemről összesen 399 kórházi nővérnél vizsgálták meg a folyamatosan változó munkaidő emésztésre és alvásra gyakorolt hatásait.


A nővérek közül 214-en dolgoztak nappali műszakban, 110-en éjszakai műszakban és 75-en változó munkaidőben. Általában a fiatalabb ápolók dolgoztak éjszaka, a tapasztaltabb, idősebb nővérek pedig nappal.


A változó munkaidőben dolgozók 48 százaléka jelentett IBS-re utaló tüneteket. Az éjszakai műszakban dolgozók esetében ez az arány 44 százalék volt. A nappali műszakban dolgozóknak viszont csak 31 százaléka szenvedett a kórtól, de még ez az előfordulási arány is magasabb, mint az átlagemberek körében (20 százalék).


A kutatási adatok szerint az alvászavarok, valamint a nappali álmosság is igen gyakori volt az IBS-ben szenvedő nővérek körében, függetlenül a munkaidejüktől. Ez az összefüggés a kor, a nem, és a szakmában eltöltött idő figyelembe vételével is megmaradt, így bizton állítható, hogy a folyamatosan változó munkaidő nagymértékben növeli az irritátibilis bélszindróma kialakulásának esélyét.