Hamarosan boltokban az ultragyors inzulin

Vágólapra másolva!
Az Afrezza belélegezhető inzulin gyorsabban hat, és kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint a korábbi gyógyszerek.
Vágólapra másolva!

Egy újfajta, belélegezhető inzulin, mely a régebbi gyógyszereknél alacsonyabb kockázattal rendelkezik, segíthet az inzulinra szoruló cukorbetegek kezelésében. Az Afrezza, mely jelenleg az Egyesült Államokban az engedélyeztetésre vár, a vércukorszintet könnyebben tartja a normális szinten, ezáltal csökkentve a túl alacsony vércukor (hipoglikémia) kialakulásának esélyét. Ráadásul nem rendelkezik olyan tüdőkárosító hatással, mint elődje, az Exubera.


"Az Afrezza egy ultragyors inzulin. A klinikai vizsgálatok szerint gyökeresen megváltoztathatja a cukorbetegség kezelését" - magyarázta az Amerikai Kémiai Társaság Éves Találkozóján Andrea Leone-Bay, a gyógyszert kifejlesztő MannKind Corporation igazgatóhelyettese. A száraz por formájában belélegzett Afrezza 12-15 perc alatt kerül a tüdőből a véráramba, szemben az Exubera 45-60 percével.


A hipoglikémia az inzulin-injekció gyakori szövődménye, az Afrezza viszont kevésbé idézi elő.


A kísérletek szerint nem károsítja a tüdőt


A 2006-ban engedélyezett korábbi inhalációs készítményt, az Exuberát, melyet a Pfizer fejlesztett, 2007 októberében kivonták a forgalomból, ugyanis rontotta a tüdő légzésfunkcióját, és egyes vélemények szerint növelte a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Az Afrezzával patkányokon végeztek kísérletet, és a humánnál jóval magasabb dózisban való kezelés nem okozott tüdőrákot - ilyenfajta kísérletet az Exuberával nem végeztek.


Azonban hiába ígéretes az Afrezza, teljesen nem helyettesítheti az inzulin-injekciót. A gyorsasága miatt csak az étkezések alkalmával adagolt inzulint válthatja ki, az ezek közötti, bazális inzulint továbbra is injekciós úton kell pótolni.


A MannKind további, hasonló elven működő gyógyszereket tervez fejleszteni fájdalomcsillapításra, vagy csontritkulásra.