A betegek többsége saját maga miatt nem gyógyul

Vágólapra másolva!
Sokan, akiknek követnie kellene a gyógyszeres kezelés előírásait, nem is váltják ki a hatóanyagokat, állapította meg egy új tanulmány - a felelőtlen magatartás olyan komoly betegségek esetében különösen komoly következményekkel járhat, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég, a Journal of General Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban nyilvánosságra hozott amerikai kutatás eredményei szerint a felírt gyógyszerek 22%-át nem váltják ki a betegek. A kutatás alapjául 75 000 Massachusetts-i beteg adatai szolgáltak.

A vizsgálat legszomorúbb adata az, hogy a felelőtlen magatartás nem csak a banálisabb panaszokkal orvoshoz fordulók közel negyedét érintette, de komoly egészségügyi kockázatot jelentő krónikus betegségben szenvedőknél is. Például az új, cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel vagy magasvérnyomás betegséggel diagnosztizált betegek 28-31%-a sem váltotta ki a számukra felírt készítményeket.

Az nem derült ki az amerikai szakemberek munkájából, hogy miért nem váltják ki a betegek ilyen nagy arányban a felírt, vényköteles gyógyszereket. Az egyik lehetséges magyarázatnak azt tartják, hogy ez a magatartás amiatt alakul ki, hogy az adott betegséggel összefüggő tünetek enyhén vagy egyáltalán nem jelentkeznek a betegeknél, így nem látják értelmét annak, hogy beszedjék a gyógyszereket, hiszen - látszólag - nincs is semmi bajuk.

A másik lehetséges ok a gyógyszerek kiváltásának elmaradása mögött a pénzügyi természetű lehet, vélik a szakemberek. Hiszen a gyógyszerek, még ha támogatottak is, gyakran komoly anyagi megterhelést jelentő összegbe kerülhetnek a betegek számára. A kutatás során az amerikai szakemberek elektronikus vényeket használtak, a betegek pedig két különböző biztosítási kategóriából kerültek ki. Az elektronikus recepteket a vizsgálat tárgyévében 78%-os arányban váltották ki a betegek, az új gyógyszerek esetében pedig ez az arány csak 72%-ot tett ki.A legrosszabbul a fájdalomcsillapítók szerepeltek, amelyeket mindössze 45%-os arányban váltottak ki.