Jelenleg itthon hat gyerek vár új szívre

Vágólapra másolva!
Jól van az a három beteg, aki november 28-án szívátültetésen esett át Budapesten; a három beteg közül egy kislány valószínűleg már otthon töltheti a karácsonyt - közölte Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A három transzplantációt - két férfin és a kislányon - mindössze 24 óra leforgása alatt hajtották végre. Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezetője úgy fogalmazott: az eset egyediségét az adja, hogy "egyszerre érkezett három olyan potenciális donorról jelentés, akik esetében felmerült a szívek transzplantációs célú felhasználásának lehetősége, és ez meg is valósulhatott".

Szatmári András, a GOKI Gyermekszív Központjának szakmai igazgatója beszámolt arról, hogy a 12 éves vidéki kislány hónapok óta volt a szívtranszplantációs várólistán veleszületett szívizombetegsége miatt. Pusztán idő kérdése lett volna, hogy az állapota drámai módon romoljon, de szerencséje volt, mielőtt szükségessé vált volna a műszívkezelés, megjött számára az új szív.

Most hat gyerek vár szívátültetésre, állapotuk "nem jó, de stabil". A várólistára került gyerekek közül senki nem halt meg eddig - tette hozzá.

Ofner Péter sikeresnek nevezete a két évvel ezelőtt indított transzplantációs programjukat. Mint mondta, nagyon nagy eredmény, hogy látótérbe kerültek és listán szerepelnek a szívátültetésre szoruló gyerekek. Ebben az évben öt sikeres transzplantációt végeztek a GOKI orvosai.

Kérdésekre válaszolva Mihály Sándor közölte, tudomása szerint jelenleg egy felnőtt vár sürgősséggel szívátültetésre. Elmondta azt is, hogy tárgyalások kezdődnek Csehországgal, Szlovákiával és Olaszországgal a szervcsere-együttműködésről.

A Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának képviselője más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón, így a két férfi betegről részletes információt nem adtak.

A közreadott sajtóanyag szerint idén Magyarországon 22 szívátültetést hajtottak végre, összesen pedig 319 szervbeültetés valósult meg.